Algemeen

Brussel neemt al afscheid van digitale kerstboom

De omstreden `kerstboom` op de Grote Markt in Brussel wordt vandaag al afgebroken, vroeger dan de traditionele kerstboom de voorbije jaren. Om veiligheidsredenen, klinkt het.
De traditionele kerstboom op de Grote Markt bleef de voorbije jaren altijd staan tot na Nieuwjaar. Maar dit jaar staat er geen echte boom, maar een lichtinstallatie. Om veiligheidsredenen worden lichtinstallaties elk jaar vroeger afgebroken en dus moet ook de "kerstboom" eraan geloven.

Volgens organisator Jonathan Ectors werd al van bij het begin met de Brusselse politie afgesproken om de boom voor Nieuwjaar af te breken. "De kerstboom is heel massief en het is mogelijk dat mensen erop klimmen en dat kan helemaal niet op de Grote Markt."

Illegaal?
Volgens de Franstalige krant La Libre zou de "kerstboom" er overigens illegaal staan. De krant kon een proces-verbaal van het Brussels Gewest aan de stad inkijken, daterend van 18 december. Daarin zou staan dat de constructie niet volgens de regels is geplaatst.

Het Brussels Gewest wijst er in het pv op dat er geen vergunning voor de installatie is aangevraagd en vraagt de stad om dat zo snel mogelijk in orde te brengen. Die vergunning is echter niet meer aangevraagd.

De Brusselse schepen voor Toerisme Philippe Close heeft aan de RTBF bevestigd dat de stad zo'n pv heeft ontvangen, maar voegde eraan toe dat de stad in het verleden ook voor de traditionele bomen al pv's heeft gekregen.

De digitale kerstboom lokte heel wat controverse uit bij de Brusselaars. Zij die er nachtmerries aan overgehouden zouden hebben, kunnen overigens weer op beide oren slapen: volgende winter staat er op de Grote Markt opnieuw een echte kerstboom.
Build for Life