Verbouwen

Brusselse Alhambrawijk zet grote stap naar heropwaardering

Brusselse Alhambrawijk zet grote stap naar heropwaardering
Het oude Belmont hotel in de Brusselse Alhambrawijk transformeert binnenkort tot 13 appartementen en 43 gemeubelde studio’s. De buurt viel de laatste jaren ten prooi aan vandalisme, krakers, straatgeweld en illegale prostitutie. Maar de Leuvense projectontwikkelaar Dyls zet met het nagelnieuwe wooncomplex “BLVD10” een belangrijke stap richting een grote herwaardering van de verloederde wijk. Het complex mikt vooral op studenten en starters en moet klaar zijn in 2025. De werken starten begin 2023.

De Alhambrawijk was de afgelopen jaren één van de Brusselse stadskankers. De laatste tijd wordt er echter serieus werk gemaakt van een heropwaardering van de wijk. Zo is er het vernieuwde metrostation Rogier, de aanwezigheid van de toeristische hotspot Tour&Taxis en vlot de bouw van KANAL-Centre Pompidou, een nieuw bruisend cultuurcentrum.

Brusselse Alhambrawijk zet grote stap naar heropwaardering
De Leuvense projectontwikkelaar Dyls draagt nu met de bouw van wooncomplex BLVD10 létterlijk zijn steentje bij in die o zo belangrijke transformatie. Het wooncomplex komt op de locatie waar het vroegere Belmont hotel gelegen was. Zij gingen gebukt onder de slechte reputatie van de omgeving. De twee panden naast het hotel stonden bekend als kraakpanden en in de ganse buurt krioelde het van de drugsgebruikers. Daar komt nu verandering in: de komende jaren herrijzen in de Antwerpselaan 13 appartementen, 43 gemeubelde studio’s en een commerciële ruimte. BLVD10 moet het ooit zo florerende Belmont hotel en de rest van de Alhambrawijk weer een smoel geven.

“Met BLVD10 dragen we bij tot de heropwaardering van de Alhambrawijk en de ganse Noordwijk daarrond. We bieden met dit project ook mee een antwoord op de stevige bevolkingsgroei in Brussel en de nood aan kwalitatieve en vooral betaalbare huisvesting. Door van een wegkwijnend gebouw een florissant wooncomplex te maken, kunnen we dat ook nog eens doen zonder extra open ruimte in te nemen.”

Dominique Van Etterijk, Managing Director van Dyls


Gedeelde functies

Het hotel mag er dan nu wat bouwvallig uitzien, daar zal bij de oplevering niets meer van te zien zijn. De ontwikkelaar zet er binnenkort de sloophamer tegen en neemt het Hasseltse a2o architecten onder de arm om het gebouw van binnen en van buiten een frisse, moderne look te geven. Zij voorzien in totaal 56 wooneenheden en een commerciële ruimte gespreid over zes verdiepingen. De 13 appartement zijn nog vrij in te richten, de 43 studio’s zijn instapklaar en worden al bemeubeld. Vijf daarvan hebben rechtstreeks toegang tot de binnentuin. In het project zetten ontwikkelaar en architect volop in op gedeelde ruimtes.

“We kiezen voor gedeelde ruimtes om op een kleine locatie, toch heel wat groen en functies aan te bieden. Zo is er een gedeelde binnentuin, fietsenberging, afvalberging en waslokaal. Op het gelijkvloers is er dan weer een handelsruimte voor die kan dienen voor de vele passanten, maar ook eventueel dienst kan doen als gedeelde werkplek voor de bewoners van het pand. We willen de samenhang tussen de bewoners maximaal stimuleren”

Dominique Van Etterijk, Managing Director van Dyls


Het project krijgt een gedeelde fietsenstalling. Het Noord- en metrostation liggen op een steenworp. De 43 studio’s zijn te koop vanaf 199.000 euro. Voor de 16 appartementen met één of twee slaapkamers tel je minstens 259.000 euro neer. De verkoop is intussen gestart. Als alles volgens plan verloopt, starten de eerste werken aan BLVD10 begin volgend jaar. De eerste bewoners worden verwacht in het voorjaar van 2025.

Brusselse Alhambrawijk zet grote stap naar heropwaardering