Brussels Gewest en Sibelga sluiten akkoord om Brussel sfeervol te verlichten

  BE   28 mei 2021 Bron: Pascal Smet
Brussels Gewest en Sibelga sluiten akkoord om Brussel sfeervol te verlichten
Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Pascal Smet en RaphaŽl Lefere, Algemeen Directeur van Sibelga, ondertekenden vandaag de kaderovereenkomst tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en netbeheerder Sibelga om Brusselse gebouwen en pleinen scenografisch te gaan verlichten op een gestructureerder manier.

ďVeel mensen verlichten vandaag hun living op een sfeervolle manier met verschillende lichtbronnen, want dit geeft ons een aangenaam en gezellig gevoel. Het is dat gevoel dat we dag ťn nacht in de stad moeten creŽren, want de stad is de living van ons allemaal. Brussel heeft heel veel mooie gebouwen en pleinen en die gaan we nu letterlijk uitlichten. Om de schoonheid te tonen, maar ook om mensen dat veilige en gezellige thuis-gevoel te geven. Samen met Sibelga werken we verder aan een aangename stad op maat van de BrusselaarsĒ, zegt Pascal Smet, Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed.

"Ons Brussels erfgoed kan maar bestaan als er met bewonderende blikken naar wordt gekeken. Ik ben dus verheugd met dit samenwerkingsakkoord tussen het Gewest en Sibelga, dat de openbare verlichting van oudsher beheert. Dankzij dat akkoord zullen sommige van onze gebouwen met erfgoedkundige waarde op een geheel nieuwe manier scenografisch worden verlichtĒ, Rudi Vervoort, Minister-President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

ĎDit initiatief van urban.brussels, dat een beroep doet op de expertise van Sibelga, wil een eerbetoon brengen aan het Brusselse erfgoed, zowel 's nachts als overdag. Om dit te bereiken, moeten onze teams zich aanpassen aan de specifieke kenmerken van elk gebouw en ondersteunen zij de structuur ervan. Het is de bedoeling aan alle burgers de kans te bieden om bepaalde pareltjes van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest opnieuw te ontdekken door ze in een Ďnieuw daglicht te stellení, zodra de nacht valt. ďIlluminate the cityĒ, daar staat Sibelga ook voor!Ď RaphaŽl Lefere, waarnemend Algemeen directeur van Sibelga.

Brussel heeft al verschillende gebouwen en pleinen die ís avonds sfeervol worden verlicht. Denk maar aan de Grote Markt, de Kunstberg en de VRT-toren. Doel van dit samenwerkingsakkoord is om op korter termijn veel meer gebouwen en pleinen op een efficiŽnte manier te voorzien van sfeerverlichting. De focus ligt hierbij op locaties met een erfgoedwaarde.

Urban.brussels, de Brusselse overheidsdienst voor stedenbouw en erfgoed, zal nu op korte termijn samen met Sibelga en het Kabinet van Staatssecretaris Pascal Smet beslissen welke Brusselse gebouwen op welke manier sfeervol zullen worden verlicht in deze eerste fase. Nadien gaan het studiebureau en de aannemer, die reeds door Sibelga werden aangeduid, aan de slag, om de ingrepen concreet voor te bereiden en uit te voeren.
Het Brussels Gewest maakt 1,5 miljoen euro vrij voor de uitvoering van het programma dat drie jaar loopt.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo