Algemeen

Brussel somber over economie tot begin 2009

De economie in de eurolanden zal nog de rest van het jaar en begin 2009 niet erg goed zijn, verwacht EU-commissaris Joaquin Almunia (Economische en Monetaire Zaken).
Almunia zei zich dinsdag aan te sluiten bij recente sombere verwachtingen van de OESO en de Europese Centrale Bank (ECB). De economie in de eurolanden kromp in het tweede kwartaal met 0,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Woensdag presenteert de Europese Commissie nieuwe ramingen voor de komende kwartalen.

,,In het algemeen is de situatie ongebruikelijk onzeker. Zonder twijfel zal de weerstand van onze economie worden getest'', zo blikte de commissaris vooruit.

Kredietcrisis

Almunia noemde 2008 een moeilijk jaar door de wereldwijde kredietcrisis en de enorm hoge grondstof- en voedingsprijzen. Het vertrouwen van consumenten en producenten is ingezakt.

,,Toch is er niet alleen maar somberheid. De inflatie is waarschijnlijk over zijn piek heen en de recente prijsdaling van olie zou de druk op prijzen moeten verminderen'', zei de EU-commissaris dinsdag bij een lezing in Frankfurt.

Uitdaging

,,Maar dat betekent niet dat we de risico's moeten onderschatten van de tweederonde-effecten en de uitdaging om de economie te stimuleren terwijl we de inflatie onder controle houden.''

De commissaris vraagt de EU-landen om de inflatie niet verder te verhogen door bijvoorbeeld belastingverhogingen. Nederland besloot recent al de btw-verhoging uit te stellen.

Spoed

Verder gaat Brussel met gezwinde spoed verder met striktere eisen aan banken en kredietbeoordelaars. Die moeten investeerders meer helderheid geven, om vooral een herhaling van de kredietcrisis te voorkomen. Toen bleken banken er plots veel slechter voor te staan dan de cijfers deden vermoeden.

De kredietcrisis heeft volgens Almunia nu geleid tot zo'n 500 miljard dollar aan afschrijvingen. De helft hiervan deed zich voor bij Europese en Zwitserse banken. Deze verliezen hebben banken ertoe genoopt om minder geld uit te lenen.
Build for Life