Brussel krijgt 5 km nieuwe metrolijn

     3 januari 2018 Bron: Arcadis 1†181 keer gelezen
Brussel krijgt 5 km nieuwe metrolijn
Er komt een nieuwe metrolijn in Brussel: de metrolijn 3 Albert-Bordet. Dit grote project ter bevordering van de mobiliteit in Brussel omvat het aanpassen van de bestaande tramlijn naar een premetro, maar ook een uitbreiding met 5 km nieuwe metrolijn, volledig automatisch geŽxploiteerd, de bouw van 7 nieuwe stations en een onderhouds- en parkeerplaats voor de metrovoertuigen. Met deze uitbreiding, die een verhoogde metrofrequentie en -capaciteit met zich meebrengt, zal het Brusselse metronetwerk kunnen voldoen aan de verwachte demografische groei. Kantoren, handelszaken, culturele instellingen en scholen worden beter en sneller bereikbaar.

Het nieuwe traject zal lopen van het station Brussel Noord tot aan de nieuwe onderhoudswerkplaats in Haren. De nieuwe stations op deze lijn zijn Liedts, Colignon, Verboeckhoven, Riga, Linde, Vrede en Bordet.

De nieuwe metrotunnel zal zich gemiddeld op 25 ŗ 30 meter diepte bevinden en de stations zijn 3 verdiepingen diep, dit onder andere om de trillingsimpact op de omgeving te beperken. De monotube tunnel met een diameter van 9,8 meter zal geboord worden met een tunnelboormachine.

Arcadis werd door gedelegeerd bouwheer Beliris aangesteld voor de kostenbeheersing, het risicomanagement en de planning voor het project gedurende de studie- en uitvoeringsfase van de uitbreidingswerken. Dit contract vertegenwoordigt een totale waarde van Ī 6 miljoen euro.

Technisch Diensthoofd Jens De Smet van opdrachtgever Beliris: "Door de complexiteit van het project hebben we gekozen om een adviesbureau voor kostcontrole, quantity survey, risk management en planning aan te stellen, een functie die in Frankrijk verplicht is, maar nog niet erg gebruikelijk in BelgiŽ. Arcadis heeft zowel in BelgiŽ als in het buitenland al bewezen een betrouwbare partner te zijn voor dit type infrastructuurwerken. Ook in Parijs werd Arcadis aangesteld als 'assistant au maÓtre díouvrage' voor de uitbreiding van het metronetwerk, ĎLe Grand Paris Expressí. Arcadis toont leiderschap en een grote expertise in dit vakgebied. We hebben alle vertrouwen in deze langdurige samenwerking".

"Alle grote steden worden geconfronteerd met de groeiende uitdagingen in verband met verkeerscongestie en luchtvervuiling. Wij zijn verheugd te kunnen bijdragen aan dit project om zo de mobiliteit en de levenskwaliteit van de Brusselaars en de pendelaars in Brussel te verbeteren." zegt Kristof Peperstraete, CEO van Arcadis BelgiŽ.
Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo