Brussel Zuid biedt potentieel voor sociale en economische ontwikkeling

  BE   6 april 2018 Bron: Arcadis
Brussel Zuid biedt potentieel voor sociale en economische ontwikkeling
Brussel Zuid scoort relatief laag als internationaal spoorknooppunt (transit hub), vergeleken met 26 andere internationale stations volgens het MODe (mobility oriented development) rapport van internationaal ontwerp- en adviesbureau Arcadis.
Het MODex model van Arcadis vergelijkt de vier sleutelelementen die de meerwaarde van belangrijke spoorwegstations bepalen: connectiviteit, stedelijke omgeving, sociale factoren en economische ontwikkeling. Transit hubs zijn dus niet gewoon plaatsen waar reizigers aankomen of vertrekken. De voorzieningen in en rond de hub maken van het gebied een bestemming op zich. Dit kan investeringen in de hele buurt aanmoedigen, nieuwe inkomstenstromen genereren en de welvaart boosten.

Hoewel Brussel Zuid prima verbindingen biedt aan de reizigers, scoort het gebied ondermaats op vlak van stedelijke ontwikkeling, openbare voorzieningen en veiligheid. Ook de welvaart en werkgelegenheid rond Brussel Zuid zijn beperkt. Nochtans zijn vastgoedprijzen er relatief laag. Een geïntegreerde aanpak kan Brussel Zuid transformeren tot een aantrekkingspool voor bedrijven, bewoners en reizigers en betekent een opwaardering voor de hele buurt.

"Het is tijd voor een metamorfose van Brussel Zuid" zegt Piet Kiekens, Urban Development Expert bij Arcadis. “Brussel Zuid zou als aankomstplaats voor buitenlandse reizigers een visitekaartje voor België moeten zijn. Momenteel blijft het potentieel grotendeels onbenut. Het station en z'n directe omgeving is te weinig opgevat als gastvrije stadswijk voor reizigers én passanten en mist een stedenbouwkundige en architectonische visie. De aanwezige economische mix kan nog veel meer als troef uitgespeeld worden. Investeerders zullen zo sneller de weg vinden naar de stationsomgeving. Autoriteiten, publieke en private partners moeten de handen in mekaar slaan en op een transparante manier een langetermijnvisie ontwikkelen. Het Richtschema Zuidwijk van het Brussels Gewest kan als sturend instrument optreden om de herwaardering van het station en z'n omgeving vorm te geven.

"Mobility Oriented Development is een katalysator voor duurzame stadsontwikkeling", voegt Bas Bollinger, Global Leader Rail and Urban Transport, toe. "Als we bv. kijken naar Rotterdam Centraal of London Kings Cross, dan zien we dat het vernieuwde station een waar economisch hefboomeffect uitoefende op de omliggende wijk. Ook cases zoals Luik-Guillemins of Leuven tonen aan dat een herontwikkeling van de stationsbuurt de omgeving kan meenemen in een positieve spiraal. Dit spoort mensen aan om er te willen wonen, werken, reizen en studeren zonder afhankelijk te zijn van een wagen."

Bekijk het volledige rapport hier

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo