Architectuur

Brugse paviljoen Toyo Ito wordt afgebroken

Het paviljoen van Toyo Ito op de Burg in Brugge wordt afgebroken. Vandaag zijn de voorbereidende werkzaamheden daarvoor gestart. De Japanse architect ontwierp het paviljoen voor Brugge Culturele Hoofdstad 2002. Er is al jaren discussie over het paviljoen, dat in 2006 zwaar beschadigde. In 2010 was er nog sprake van dat het kunstwerk werd gerestaureerd, maar die operatie zou dat stad Brugge bijna een half miljoen euro kosten. "Eerst was het paviljoen beschermd, maar de kosten waren veel hoger dan geraamd", legt schepen Hilde Decleer uit. "Daarom hebben we de opheffing van de bescherming gevraagd." Die beslissing viel begin augustus.

Vandaag starten de voorbereidende werken en morgen wordt het paviljoen voorzichtig gedemonteerd. Daarna wordt het naar een opslagruimte van de stad gebracht.

In 2002 was het de bedoeling dat het paviljoen slechts twee jaar op de Burg zou blijven, maar uiteindelijk bleef het staan. Nu verdwijnt het paviljoen van de Burg. Brugge wil de Burg al langer volledig herdenken en opnieuw aanleggen. Wat er in de plaats van het paviljoen komt, is nog niet bekend.

Paviljoen Toyo Ito in Brugge

Ook interessant