Brugge plant sloping oudste Vierendeel-brug ter wereld

  BE   25 augustus 2009 Bron: VVIA
Aan het einde van de 19de eeuw ontwierp de Belgische ingenieur A. Vierendeel een revolutionaire metalen ligger zonder diagonalen, die aan de basis zou liggen van de typische 'Vierendeelbruggen' die niet alleen in BelgiŽ maar ook in tal van andere landen gebouwd werden. De meeste van deze bruggen werden echter tijdens de twee wereldoorlogen vernietigd.

De oudste bekende brug van dit type is de Scheepsdalebrug in Brugge. Het is vermoedelijk ook de enige Vierendeel-draaibrug die nog bestaat.
Nu blijkt echter dat er voor deze unieke brug een slopingsvergunning afgeleverd werd. Ongelooflijk: noch de stedelijke noch de Vlaamse diensten voor de monumentenzorg bleken zich bewust van het belang van deze brug en van de geplande sloping. Ook de diensten van de Vlaamse Bouwmeester hadden zogezegd geen idee van het unieke van de Scheepsdalebrug.

De Vlaamse Vereniging voor IndustriŽle Archeologie stelt op zijn website 'In elk beschaafd land zou zoiets niet kunnen gebeuren, bij ons wel...'

Het is gťťn belgenmop. De VVIA lanceert in extremis een actie om minstens toch nog de belangrijkste traveeŽn van de brug te redden en bv. als een monument op te stellen in de buurt van de nieuwe geplande brug.
Alle informatie - ook hoe U de actie kunt steunen - een fotoreportage over de Vierendeelbrug en een reeks links vindt U op www.vvia.be
Elke steun is welkom
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo