“De onzekerheid rond de Brexit houdt veel Britten in zijn greep, ook op financieel vlak. Aangezien ze niet weten hoe het nu verder moet in de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa, en wat de gevolgen ervan op hun bankrekening zullen zijn, staan ze meer weigerachtig tegenover grotere uitgaven. Die weerslag zien we ook op de Spaanse huizenmarkt, waar de Britten meestal gretig kopen. De impasse rond de Brexit heeft er dus mee voor gezorgd dat het aantal Britten dat in Spanje een tweede verblijf kocht in 2019, sterk is teruggevallen. Voorlopig is het koffiedik kijken of de effectieve exit ook in 2020 zijn weerslag zal hebben.”
Marleen De Vijt, CEO van Azull
“Het is opvallend dat de Belgen voor het eerst in twaalf jaar minder vastgoed kopen in Spanje. Daar zijn twee redenen voor. Enerzijds waren 2017 en 2018 dermate sterke ‘boerenjaren’ dat een kleine terugval onvermijdelijk was. Maar anderzijds mogen we ook niet vergeten dat de prijzen in Spanje die voorbije twaalf jaren ook stap voor stap terug gestegen zijn. En dat blijkt nu toch al een klein deel van de Belgen af te schrikken - hoewel de gemiddelde prijs nog steeds 11% onder de piek van 2007 ligt.”
Marleen De Vijt, CEO van Azull
“De projectontwikkelaars zitten in bepaalde regio’s stilaan met een overaanbod aan nieuwbouwwoningen die - mede door de afgenomen interesse van buitenlandse kopers - op korte termijn minder snel verkocht geraken. Dat zorgt ervoor dat de koper in de huidige situatie de macht heeft om de prijs bij de ontwikkelaars te drukken. Die onderhandelingsmarge is uiteraard niet van die grootteorde dat je de prijsstijgingen van de voorbije 10 jaar kan compenseren, maar je kan momenteel wel op zo’n 5 tot zelfs 10 procent van de prijs onderhandelen.”
Marleen De Vijt, CEO van Azull