Algemeen

Brenninkmeijer bepleit fatsoenlijk ondernemen

Bestuursvoorzitter J. Brenninkmeijer van vastgoedmaatschappij Redevco Europe sluit zich aan bij roep om scherpere regels voor een fatsoenlijke bedrijfsvoering. De topman uit de C&A-familie heeft alle begrip van het toenemend verzet tegen grijpgrage directies.

“De laatste jaren bleek helaas maar al te vaak dat het nodig is scherpere regels te stellen voor corporate governance”, aldus Bestuursvoorzitter J. Brenninkmeijer van vastgoedmaatschappij Redevco Europe in Groenekan. Hij sprak gistermiddag op een symposium van het jubilerende dertigjarige blad Vastgoedmarkt.

“U kent de talrijke voorbeelden van fraude, buitenproportionele stijgingen in de beloning en de kapitale gouden handdrukken voor falende bestuurders. Het is niet zo vreemd dat het vertrouwen van het bedrijfsleven een zware knauw heeft gekregen en particuliere beleggers de beurs de rug hebben toegekeerd”.
De bestuursvoorzitter van Redevco benadrukt dat ook in het familiebedrijf van de Brenninkmeijers heldere spelregels van het grootste belang zijn. “Uit het feit dat onze familieonderneming ruim anderhalve eeuw bestaat, mag u afleiden dat we elkaar vertrouwen en bovendien de nodige checks en balances hebben aangebracht”.
Redevco functioneert vijf jaar als zelfstandige vastgoedonderneming. Het hart van de portefeuille bestaat uit achthonderd grote winkelpanden, gelegen in de grotere steden van veertien Europese landen. De winkels vormen 80 procent van het bezit. Daarnaast is Redevco eigenaar van kantoorpanden en logistieke centra. Het belegd vermogen bedraagt 5,7 miljard euro.
“Dankzij de afgelopen jaren gevolgde spreidingsstrategie is het aandeel van C&A als huurder gedaald van 93 tot 47 procent. Bovendien is onze sectorale en geografische verdeling aanzienlijk verbeterd. Met zo’n 140 medewerkers, verdeeld over zeven kantoren in diverse landen, streven wij naar een forse groei van onze portefeuille. De uitbreiding denken we vooral te realiseren in de buitenring van Europa: in Scandinavië, Centraal-Europa en het Middellandse Zeegebied”.
Brenninkmeijer benadrukte in Groenekan dat zijn familie vanuit het katholieke vertrekpunt, zorgvuldig streeft naar goed rentmeesterschap. De mens staat centraal en aan respect wordt extra zorg besteed.

Zweverig
“Klinkt dat een beetje zweverig? Ik geef een concreet voorbeeld. Binnen C&A is een kleine tien jaar geleden een gedragscode opgesteld voor de levering van goederen. Dit naar aanleiding van signalen van organisaties zoals Amnesty over kinderarbeid en slechte werkomstandigheden. Ter controle hebben we een onafhankelijke inspectie in het leven geroepen. Als na de onverwachte controles de leveranciers niet snel aan de gewenste eisen voldoen, wordt de relatie verbroken”, verklaart de topman.
Alle medewerkers van Redevco moeten bij binnenkomst een code onderschrijven die hen verplicht onder elke omstandigheid te vermijden de integriteit van personen, afdelingen of de onderneming in gevaar te brengen. Brenninkmeijer: “Je imago is je beste amigo.”
Build for Life