Nieuwbouw

Breda kiest voor Achter de Lange Stallen

De Bredase gemeenteraad heeft op 19 december 2013 ingestemd met de plannen voor Achter de Lange Stallen. Met straten en een plein en daaraan winkels, horeca en woningen boven op een nieuwe parkeergarage ontstaat er een nieuw stuk binnenstad. De plannen worden nu door de VOF Achter de Lange Stallen (de ontwikkelcombinatie van Dura Vermeer en MAB Development) in samenwerking met de gemeente verder uitgewerkt.

Achter de Lange Stallen, impuls voor de binnenstad

Met het project Achter de Lange Stallen wil Breda de aantrekkingskracht en de economische weerbaarheid van de binnenstad versterken. Deze ontwikkeling zorgt er voor dat er meer binnenstad ontstaat in Breda, met winkelaanbod dat ook werkelijk iets toevoegt aan de bestaande binnenstad. In de plannen worden beeldbepalende gebouwen zoals de Lange Stallen en het KPN-gebouw behouden en geïntegreerd in het nieuwe geheel. Er wordt een nieuwe route gecreëerd tussen de Ginnekenstraat en de Grote Markt, via de Kerkstraat en de Halstraat. Ook de aanpalende straten zoals de Akkerstraat kunnen hierdoor een nieuwe impuls krijgen. Vooruitlopend op de ontwikkeling van Achter de Lange Stallen zal de Houtmarktpassage starten met een verbouwing, zodat deze straks optimaal aansluit op het nieuwe winkelcircuit.

Winkelen, wonen en parkeren

Het project Achter de Lange Stallen omvat het Mols-parkeerterrein, het gebouw de Lange Stallen, het KPN-gebouw en enkele panden aan de Ginnekenstraat en in de Houtmarktpassage. Hierin worden 25-30 winkels, 148 woningen, 950 parkeerplaatsen en 500 fietsparkeerplaatsen gerealiseerd.

Dura Vermeer en MAB Development investeren circa 170 miljoen euro in het plan dat zal leiden tot een nieuw stuk binnenstad met onder andere 19.000 m2 winkelvloeroppervlak. Dit wordt voor het grootste deel gevuld met de grotere en nieuwe winkelformules, waar in de historische Bredase binnenstad, met haar relatief kleine panden, momenteel weinig ruimte voor is. De 25 tot 30 winkels komen aan nieuwe straten en een plein te liggen. Ondergronds wordt een nieuwe parkeergarage gerealiseerd die naadloos aansluit op de reeds bestaande Houtmarktgarage.

Naast parkeren en winkelen kan men straks ook wonen in Achter de Lange Stallen. Er komt een grote variëteit aan appartementen, zowel in het monument de Lange Stallen als in het beeldbepalende KPN-gebouw en boven de nieuwe winkelunits. De appartementen worden door WonenBreburg en Syntrus Achmea verhuurd in verschillende prijssegmenten, in respectievelijk de sociale als de vrije sector. De combinatie van woningen, winkels en horeca maakt dit nieuwe stadsdeel levendig, prettig en veilig, ook ná sluitingstijd van de winkels. Het wordt met zorg ingepast in het historische karakter van de stad.

Vervolgstappen project Achter de Lange Stallen

De Gemeente Breda en de VOF richten zich de komende tijd op het uitwerken van de plannen en de architectuur. Tevens worden de financieel-economische afspraken tussen beide partijen vastgelegd in een overeenkomst. De verwachting is dat deze overeenkomst aan het eind van het eerste kwartaal van 2014 wordt afgerond. De vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad wordt voorzien voor eind 2014.

Ook interessant