Architectuur

Bram Vromans winnaar BNI-prijs

Bram Vromans van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag is de winnaar van de BNI-prijs 2010. Dit werd gistermiddag bekend gemaakt door BNI-voorzitter Christine van Gemert tijdens de feestelijke uitreiking van de BNI-prijs 2010 in de showroom van Kembo in Veenendaal. Bram Vromans wist met zijn ontwerp voor een popschool in Scheveningen de jury te overtuigen van zijn kracht als interieurarchitect.

De jury bestond uit Koos Frederiks (Frederiks & van der Nat), Abbie Steinhauser (Merkx+Girod), Jaap Huisman (hoofdredacteur Smaak) en Anita Haver (bestuurslid BNI). Steinhauser: “Bram onderscheidt zich van de andere talenten omdat hij na een heldere analyse tot een eigen en compleet ontwerp komt, waarin alles lijkt te kloppen. Het ontwerp getuigt van zijn professionaliteit.”

Gabor Disberg van de Rietveld Academie in Amsterdam is de tweede winnaar van de BNI-prijs 2010. Hij kreeg een eervolle vermelding omdat hij op fascinerende wijze invulling gaf aan zijn onderzoek naar flexibele architectuur. Zijn afstudeerproject is (nog) geen compleet ontwerp, maar het wekt hoge ver-wachtingen. Frederiks: “Gabor stelt vragen die anderen niet stellen. Hij onderzoekt en toetst zijn ideeën op een verrassende manier. Zijn nieuwsgierigheid kan hem ver brengen.”

De andere genomineerde talenten waren Angela van Gils van de Artez Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle, Eva Rius van Teeseling van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, Joep Esseling van de Hogeschool Zuyd/ABK in Maastricht, Roos Zondervan van de Kunstacademie AKV St. Joost in Breda, Kim Wildhagen van de Hanzehogeschool in Groningen en Marieke van Dijk van Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

De BNI-prijs 2010 werd gesponsord door Kembo en Leoxx.



Bram Vromans over zijn ontwerp

“Ik heb een popschool ontworpen in de Visafslag in Scheveningen. In deze visloods wilde ik een parallel trekken tussen de ritmiek van het gebouw en die van de muziek. De popschool is een creatieve omgeving waarin de passie voor muziek gedeeld wordt. In de popschool kunnen studenten individueel muzieklessen volgen, oefenen met een band en optredens geven voor publiek. Toen ik zelf drumlessen volgde, vond ik het gebouw waarin ik mijn lessen kreeg erg gesloten: een trappenhuis met gesloten kamers. Je hoorde wel muziekgeluiden, maar zag de andere studenten amper. Dat vond ik jammer. Met dit in het achterhoofd heb ik een concept bedacht dat voor de muzikant(en) niet alleen functioneel is, maar ook inspireert en motiveert.

De met hout beklede studio’s ‘zweven’ in het gebouw en komen los van de vloer en wanden zodat de ruimte eromheen werkt als geluidsbuffer. De bestaande schuine vloer, die diende voor de afwatering richting zee, heb ik voor een deel gebruikt voor het publiek, zo kijk je mooi over elkaar heen naar het podium.

De studio’s ‘kijken’ naar elkaar waardoor er onderling contact is met de studenten, dit bevordert het samenspelen. Daarnaast kunnen de studenten wennen aan het spelen met publiek, dit verlaagt de drempel naar het podium. De facilitaire functies zijn samen-gesmolten met het bestaande gebouw waardoor de aandacht gericht blijft op de creatieve functies. De schuine vormgeving van de studio’s zorgt voor een betere akoestiek/ geluidsweerkaatsing en geeft een tegenstelling met het bestaande interieur van de Visafslag.”

De jury over Bram Vromans

De jury van de BNI-prijs bestond dit jaar uit Koos Frederiks (Frederiks & van der Nat), Abbie Steinhauser (Merkx+Girod), Jaap Huisman (hoofdredacteur Smaak) en Anita Haver (BNI-bestuurslid). De jury over Bram Vromans: "Bram Vromans ontwerp voor een popschool in een oude visloods in Scheveningen getuigt van inzicht, kundigheid en professionaliteit. Het ontwerp is compleet. Bram heeft de mogelijkheden van de visloods goed benut, de juiste materialen gekozen, technische installaties, ventilatie, akoestiek, verlichting, zichtlijnen. Aan alles is gedacht, alles klopt, moeilijkheden zijn op een creatieve manier opgelost en het geheel wordt mooi en helder gepresenteerd."

Aanmoedigingsprijs

Elk jaar biedt de BNI pas afgestudeerde interieurarchitecten de kans zich op landelijk niveau te presenteren en mee te dingen naar de BNI-prijs. Met de prijs wil de BNI jonge interieurarchitecten aanmoedigen ontwerpen van hoog niveau te maken. In mei/juni nomineren de BNI-bestuursleden van elke academie die opleidt tot interieurarchitect één kandidaat. Een vakkundige jury selecteert vervolgens de winnaar van de prijs.

BNI

De BNI ondersteunt, stimuleert en promoot Nederlandse interieurarchitecten in binnen en buitenland. De vereniging bevordert de beoefening en ontwikkeling van het vak interieurarchitectuur en zet zich in voor goede beroepseducatie. BNI-leden staan ingeschreven in het architectenregister en hebben minimaal drie jaar werkervaring. Opdrachtgevers die met een BNI-lid in zee gaan, zijn verzekerd van heldere afspraken en contracten, erkende deskundigheid en professionaliteit.
Meer informatie over de BNI op www.bni.nl.