Verbouwen

Bouwvergunning voor Rijksmuseum in zicht

De bouwvergunning voor het Rijksmuseum in Amsterdam komt weer een stap dichterbij nu stadsdeel Oud-Zuid de monumentenvergunning heeft verleend. Eerder bleek al dat de opening van het hernieuwde Rijks wederom vertraging heeft opgelopen.
Dit komt doordat het verlenen van die vergunning langer op zich liet wachten. De monumentenvergunning is nodig voor de vernieuwing en de restauratie van het gebouw naar het ontwerp van de Spaanse architecten Antonio Cruz en Antonio Ortiz en voor het herplanten van een aantal bomen in de tuin. Het stadsdeel hoopt dat het dit voorjaar nog de bouwvergunning kan afgeven.

Grootscheepse renovatie
Het Rijksmuseum begon in december 2003 met de grootscheepse renovatie. Het ontwerp van Cruz en Ortiz voor de centrale hoofdentree leidde in 2005 tot gesteggel met stadsdeel Oud-Zuid. De architecten wilden de hoofdingang midden in de onderdoorgang plaatsen, maar het stadsdeel vreesde dat dat de stroom fietsers en voetgangers zou hinderen.

Ontwerp aangepast
De architecten hebben hun ontwerp inmiddels aangepast, waarbij de entree nu in de zijkanten van de onderdoorgang komt. Naar verwachting zal het vernieuwde Rijksmuseum na de zomer van 2010 zijn deuren voor het publiek openen.

Ook interessant