Verbouwen

Opening nieuwe Rijksmuseum weer uitgesteld

De uitgebreide renovatie van het Rijksmuseum in Amsterdam gaat weer langer duren dan verwacht. Volgens het ministerie van Cultuur zal het vernieuwde Rijksmuseum na de zomer van 2010 zijn deuren voor het publiek openen. Begin vorig jaar werd de opening al met anderhalf jaar uitgesteld tot eind 2009. Aanvankelijk zou de verbouwing van het museum medio 2008 zijn afgerond. Reden voor het nieuwe uitstel is dat de monumentenvergunning langer op zich laat wachten. Verder is het ontwerp van het studiecentrum aangepast. Ook hierdoor is vertraging gekomen in de meer dan tachtig vergunningen die moeten worden verkregen.

Budget
De aanpassingen zullen niet tot een overschrijding van het budget leiden, stelt het departement. Het Rijksmuseum begon in december 2003 met de grootscheepse renovatie. Het ontwerp van de Spaanse architecten Antonio Cruz en Antonio Ortiz voor de centrale hoofdentree leidde in 2005 tot gesteggel met stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid.

Hoofdingang
De architecten wilden de hoofdingang midden in de onderdoorgang plaatsen, maar het stadsdeel vreesde dat de stroom fietsers en voetgangers zou hinderen. De architecten hebben hun ontwerp inmiddels aangepast, waarbij de entree nu in de zijkanten van de onderdoorgang komt.

Ook interessant