Verbouwen

Verbouwing Rijksmuseum krijgt vorm

Het Rijksmuseum in Amsterdam begint langzaam aan kleur te krijgen. Op steeds meer plekken in het museum verschijnen de oorspronkelijke decoraties van architect Pierre Cuypers uit 1885. De reconstructie van de kleurige decoraties in de hoofdzalen is een van de onderdelen van de grootschalige verbouwing van het Rijksmuseum.

Voor de verbouwing zijn inmiddels de twee grote binnenhoven van het museum acht meter diep uitgegraven, ruimtes die jaren geleden waren volgebouwd met tussenvloertjes en wandjes. Bouwvakkers verwijderden 14.000 kubieke meter grond uit de putten, boorden 468 palen en stortten 1000 kubieke meter onderwaterbeton.

In de binnenhoven, ongeveer drie meter onder de zeespiegel, komt straks het 3000 vierkante meter grote entreeplein van het vernieuwde museum. Vanaf straatniveau kunnen bezoekers afdalen naar deze hoge lichte ruimtes, met onder meer de kassa's en het restaurant.

Voor de uitdieping is de uit 1885 daterende fundering helemaal blootgelegd. In mei is de oplevering van de binnenplaatsen. De heropening van het Rijksmuseum staat gepland voor eind 2009.

Ook interessant