Algemeen

Bouwunie verheugd over stimuli deeltijds onderwijs

Minister Johan Vande Lanotte die tijdelijk de taken van minister van Werk Freya Van den Bossche overneemt, kondigde vandaag op de laatste ministerraad vóór het federale zomerreces aan dat de regering een aantal stimuli voorziet om het deeltijds werken-deeltijds leren aan te moedigen. Zowel de leerling als de werkgever krijgen een premie. Bouwunie juicht dit toe.

De meeste bouwberoepen behoren al jaren tot de knelpuntberoepen. Uit enquêtes blijkt dat de bouwbedrijven veel problemen ondervinden in hun zoektocht naar geschikte, d.i. geschoolde, vakarbeiders. De Vlaamse bouwsector moet immers jaarlijks voorzien in de vervanging van ongeveer 15.000 bouwvakkers en het bouwonderwijs levert hiervan nog geen 25% aan.

Het deeltijds onderwijs is een belangrijke leverancier van bouwarbeiders. De doorstromingscijfers van het deeltijds onderwijs (d.i. het aantal leerlingen uit het bouwonderwijs dat aan de slag gaat in de bouwsector) liggen hoger dan deze van het voltijds onderwijs. Concreet is 62% van de deeltijdsen achteraf actief in de bouwsector. Het systeem laat de jongeren toe vooral beroepsgerichte praktijkervaring op te doen. Het is een prima alternatief voor jongeren die liever de handen uit de mouwen steken dan op een schoolbank te zitten. Het probleem is echter dat deze vorm van onderwijs lange tijd stiefmoederlijk behandeld is geweest en een slecht imago meesleept. Het wordt al te vaak voorgesteld als de onderste lade van het onderwijs waarin enkel schoolmoeë jongeren terechtkomen. Hierdoor ligt de maatschappelijke waardering voor het systeem zeer laag. Onterecht, want het is geknipt voor wie een bepaald beroep wil gaan uitoefenen.
Voor de bouwsector is het deeltijds onderwijs erg belangrijk. Bouwunie is dan ook tevreden dat de federale regering er wil in investeren.
Op Vlaams niveau heeft de bouwsector onlangs nog bijkomende afspraken gemaakt met minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke om voor deeltijdse bouwleerlingen 160 extra werkervaringsplaatsen (bovenop de 300 bestaande) te creëren.
Build for Life