Bouwunie veel minder tevreden dan minister De Block over bijkluswet

  BE   18 januari 2019 Bron: Bouwunie
Bouwunie veel minder tevreden dan minister De Block over bijkluswet
Minister van Sociale Zaken Maggie De Block verdedigde vanochtend op Radio 1 de vorig jaar ingevoerde bijkluswet met veel enthousiasme. Bouwunie is daarover veel minder tevreden. Uit de cijfers van de minister blijkt dat 1 op 5 bijklussers kleine onderhoudswerkzaamheden doen en dus de reguliere bouwbedrijven en zelfstandigen beconcurreren. Het meest wraakroepende is dan nog de argumentatie om de oneerlijke concurrentie te verantwoorden.

“De bijkluswet is een oplossing tegen te zware belastingen op occasionele inkomsten en te veel administratie”, aldus de minister. “Het zou de politieke protagonisten sieren, mochten ze de te zware belastingen en de onaanvaardbare zware administratieve last bij de reguliere ondernemers in het algemeen, en bij de bouwbedrijven en zelfstandigen in de bouw in het bijzonder, aanpakken!”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. De minister spreekt ook van het groot maatschappelijk belang. Bouwunie is ervan overtuigd dat een maatschappij maar correct en gezond kan zijn, wanneer zij die meerwaarde creëren, zij die de sociale zekerheid financieren, zij die werk verschaffen en zij die zelf veel werken, minder drempels en verplichtingen opgelegd zouden krijgen, in plaats van diezelfde mensen op een oneerlijke wijze te laten beconcurreren door een systeem zoals de bijkluswet.

Bouwunie vraagt daarom dat de bouwactiviteiten uit de bijkluswet gehaald worden.
Nu de politiek ervan overtuigd is dat de belastingen voor werkzaamheden in de bouw te zwaar zijn en de administratieve verplichtingen te hoog, hoopt Bouwunie dat de beleidsmakers concrete stappen zetten om die te verlichten.

Als er geen politieke bereidheid is om de bouwactiviteiten uit de bijkluswet (en de deeleconomie) te halen, vraagt Bouwunie dat de beroepspersonen in de bouw (dus alle zelfstandigen, zaakvoerders en bedrijven) ook kunnen genieten van totale vrijstelling van enige administratieve verplichting voor hun kleine werkzaamheden, en van een volledige belastingvrijstelling op de eerste schijf van 6.000 euro netto belastbaar inkomen.
Bouwunie stapt trouwens mee met Unizo naar het Grondwettelijk Hof om de bijkluswet aan te vechten.

Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo