Dossier Coronavirus / COVID-19

Bouwunie tevreden met initiatief voor heropstart wegen- en waterwerken

  BE   7 april 2020 Bron: Bouwunie
Bouwunie tevreden met initiatief voor heropstart wegen- en waterwerken
Samen met ondermeer Bouwunie en Bouwunie Infrastructuur stelde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters een memorandum op om te voorzien in een heropstart van de werven van wegen- en waterwerken.
“We zijn blij dat de minister onze oproep om de bouw niet volledig te laten stilvallen onderschrijft”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Belangrijk is dat de werken in alle veiligheid kunnen gebeuren. Daar zijn goede afspraken rond gemaakt. We danken ook de minister dat ze vanuit haar domein de nodige steunmaatregelen voor onze sector voorziet.”

“Door de coronamaatregelen is er weinig verkeer en zijn veel handelszaken gesloten. Dit is een ideaal moment om wegen- en waterwerken uit te voeren”, zegt Hervé Demeyere, voorzitter van Bouwunie Infrastructuurwerken. “Toch liggen momenteel veel werven stil. Het memorandum maakt een geleidelijke heropstart van de werken in alle veiligheid mogelijk. Zo moeten social distancing en hygiënemaatregelen ten alle tijden gerespecteerd worden ook in de woon-werkverplaatsingen. Daarnaast zijn een aantal steunmaatregelen uitgewerkt.”

Jean-Pierre Waeytens beaamt: “Als we onze economische motor stapsgewijs opnieuw in gang willen krijgen, moet de mogelijkheid tot werken optimaal ondersteund worden. Minister Peeters geeft hier alvast het goede voorbeeld. Voor het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken zijn specifieke steunmaatregelen uitgewerkt om onder andere liquiditeitsproblemen bij de bouwondernemingen te vermijden of te beperken.”

Concreet zorgt de minister ervoor dat er bij openbare aanbestedingen in grote mate gebruik gemaakt wordt van tussentijdse betalingen, onder de vorm van maandelijkse schuldvorderingen. De betalingstermijnen worden strikt ingekort door een snellere verificatie en betaling van de schuldvorderingen en facturen door de overheid. Als gunstmaatregel wordt bovendien afgezien van vertragingsboetes als de vertraging te wijten is aan de coronacrisis. Er kunnen voorschotten betaald worden aan aannemers binnen de contractuele aanneming en er zal voorzien worden in een tussenkomst in de meerkost van het woon-werkverkeer door de maatregelen van social distancing.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo