Bouwunie over Septemberverklaring: Positief, maar...

  BE   3 oktober 2022 Bron: Bouwunie
Bouwunie over Septemberverklaring: Positief, maar...
Bouwunie leest een aantal positieve elementen in de Septemberverklaring van de Vlaamse regering. Zo is Bouwunie tevreden met de steun aan bedrijven in de energiefactuur, al wacht ze natuurlijk op de concrete details. “Een op vijf bouwbedrijven zag zijn kosten voor energie het afgelopen jaar de hoogte ingaan. Zeker productiebedrijven zoals keukenbouwers of ramen- en deurenmakers kampen met energiekosten die ze niet meteen kunnen doorrekenen”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder. De organisatie benadrukt dat de steunmaatregelen vooral toegankelijk moeten zijn voor de bouwbedrijven. “Niemand heeft baat bij te strenge voorwaarden of administratief logge procedures”.

Bouwunie vindt het daarnaast een goede zaak dat de regering maatregelen neemt om verhuurders te stimuleren om hun verhuurwoning energetisch te renoveren. “Niet alleen een goede zaak voor het milieu, maar het zorgt natuurlijk ook voor werk voor onze aannemers”. De investering in warmtenetten, zonnepanelen en andere vormen van groene energie stemt Bouwunie eveneens tevreden. Bouwunie is het project FTI genegen, en ziet samenwerkingsmogelijkheden met het WTCB. De bijkomende investeringen in de Blue Deal en het Sigmaplan vindt Bouwunie “een eerste stap in de goede richting”, al zal de Vlaamse regering nog wel bijkomende investeringen moeten doen om waterschaarste en droogte écht tegen te gaan.

Geen jobbonus voor bouwvakkers

Wel betreurt Bouwunie dat het merendeel van de bouwvakkers uit de boot valt voor de jobbonus, terwijl zij natuurlijk ook hun energiefactuur zien stijgen. Ten slotte vindt Bouwunie nergens iets terug over de lastenverlaging voor bijkomende aanwervingen van mensen zonder ervaring of opleiding in de bouw in kmo’s, iets waar de organisatie nochtans meermaals had op aangedrongen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo