Verwarming & Sanitair

Bouwunie bepleit efficiënte inzet van energiesubsidies

Bouwunie begrijpt dat de overheid haar gelden correct wil besteden en oversubsidiëring wil vermijden. Dit mag uiteraard geen afbreuk doen aan de broodnodige overheidsstimulansen om alle Vlamingen er van te overtuigen om hun woning energiezuiniger te maken. Bouwunie ondersteunt dan ook het idee om een globale evaluatie te doen van de diverse energiesubsidies. Bedoeling daarbij moet zijn om de beschikbare budgetten niet af te bouwen – wel integendeel – maar om deze wel op de meest efficiënte manier in te zetten. Dit betekent dat het nodig is te focussen op prioritaire maatregelen, en daarbij de afweging te maken ten opzichte van de initiële investeringskost. Zo verdienen investeringen in muur- en vloerisolatie zeker ondersteuning. Daarnaast is er momenteel geen enkele tegemoetkoming voor luchtdicht bouwen, hoewel isoleren en luchtdicht bouwen onafscheidelijk zijn bij een correcte uitvoering én het bovendien om een erg arbeidsintensieve (lees: dure) activiteit gaat, aangezien dit erg nauwgezet moet uitgevoerd worden. Ook het voorzien van een onderdak, dat onontbeerlijk is bij het isoleren van een hellend dak, kan momenteel niet op overheidssteun rekenen. Nochtans is dit een veel grotere kost dan het eigenlijke isoleren van een hellend dak, waardoor eigenaars die een dak hebben zonder degelijk onderdak, toch de stap naar een geïsoleerd dak niet nemen. En wie momenteel zijn woning nog verwarmt met kachels of elektrische verwarming en wil overschakelen naar een energiezuinige centrale verwarmingsinstallatie, staat ook daar voor aanzienlijke investeringskosten zonder overheidssteun.

Het vereenvoudigen van het premie- en subsidiestelsel is goed. Het om de haverklap veranderen van de voorwaarden voor deze premies en subsidies komt de gewenste eenvoud wel niet ten goede. Tegen de tijd dat de mensen de regel kennen, gaat hij opnieuw wijzigen. De bouwbedrijven staan de klant bij om zijn of haar netto berekening te maken (want de klant moet toch weten wat een investering uiteindelijk kost) maar tijdens de uitvoering van de werken of bij de eindafrekening kan deze berekening alweer achterhaald zijn. Continuïteit of het vastklikken van de voorwaarden op het moment van de investeringsbeslissing is toch wel essentieel.

Bouwunie wijst ook op het gevaar van het plafonneren van de subsidies op de door de minister vermelde “kasteeldaken”. Want wat is een “kasteeldak” of wat is een “groot” dak? Het zou zonde zijn dat juist dergelijke grote daken niet worden aangepakt. Isolatie is daar zeker rendementsvol en noodzakelijk.

Bouwunie geeft ook nog graag mee dat wie wil investeren in energiebesparing in zijn of haar (nieuw te bouwen of bestaande) woning, terecht kan bij de vakman in zijn of haar buurt. Hij of zij staat de klant graag bij met raad en daad. Bouwprofessionals die gespecialiseerd zijn in duurzaam en energiezuinig (ver)bouwen vind je in de rubriek “Duurzaam Bouwers” op www.bouwunie-duurzaambouwen.be.

Ook interessant