Algemeen

Bouwteamconcept levert innovatieve ideeën op

Mede omdat innovaties direct in het werk zijn toe te passen, kan het werken in bouwteamverband leiden tot kostenbesparingen. Dat is bijvoorbeeld gebleken bij de volle-hoogte-elementen voor de Terre Armée façadewanden bij kunstwerk 402A in de A5.

De nieuwe A5 bij Schiphol vormt de verbinding tussen de A4 en de A9. De 8 kilometer lange weg wordt aangelegd door het Bouwteam A5. Dit is een samenwerkingsverband van de opdrachtgever Rijkswaterstaat, het ingenieursbureau Oranjewoud en de aannemerscombinatie A5. De uitvoering van het project is nog in volle gang. Bij het bouwteamconcept brengen alle partijen hun kennis al in een vroegtijdig stadium in. Dit levert innovatieve ideeën op, zoals de volle-hoogte-elementen van TerraClass die als façadewand bij kunstwerk 402A zijn gezet.
Het kunstwerk heeft aflopende wanden met een zogenaamde pergola zodat er een grotere lichttoetreding ontstaat. De façadewanden van de TerraClass-elementen zijn hierbij geconfectioneerd op de schuin aflopende deksloof van de combiwand. Omdat het viaduct in een overgangsbocht ligt, zijn licht gebogen wanden toegepast.
Om ruimte te sparen en om de lengte van de overspanning te beperken zijn ook in dit project wanden van gewapende grond toegepast met de TerraClass-elementen. TerraClass-betonpanelen worden in Nederland gefabriceerd door Voorbij Prefab Beton BV te Amsterdam. Ze zijn 0,14 meter dik, van betonkwaliteit B45 en voorzien van vier of meer thermisch verzinkte ankers waaraan de wapeningsstrippen worden bevestigd. De panelen worden bij het plaatsen door een deuvelverbinding verbonden.
Voor de bouw van de kunstwerken is gebruik gemaakt van een stalen combiwand van buispalen en damwandplanken. Om de visuele eenheid te realiseren wordt voor de combidamwand een zogenaamde façadewand geplaatst. Er waren twee mogelijkheden om façadewanden te realiseren: als in het werk gestort beton en door het plaatsen van de TerraClass-elementen met bevestiging aan de stalen damwand.
Volgens hoofduitvoerder P. Algra zou het nogal tijdrovend en technisch ingewikkeld zijn om de losse TerraClass-elementen aan de voorzetwand te bevestigen. “Ik wist dat Voorbij Prefab Beton ook betonplaten met een breedte van 7 meter kon produceren. We hebben toen voorgesteld om de voorzetelementen te ontwikkelen die in een keer de volledige hoogte kon overbruggen.”

Stelrand
Voordat de volle-hoogte-wanden van TerraClass geplaatst kunnen worden, moet eerst een betonnen stelrand worden gestort waarvan de wapeningsbeugels aan de damwand zijn vastgelast. Om de elementen te plaatsen heeft de aannemer een speciaal frame ontwikkeld. In de betonelementen zijn aan de bovenzijde drie ovale gaten aangebracht. Het middelste gat dient voor de bevestiging van een chemisch anker, direct na het plaatsen. In de twee buitenste gaten passen de pennen van het hijsframe. Met een vacuüm zuignap wordt het betonelement tegen het frame aangetrokken. Daarna hijst men het frame op en plaatst men het element op de stelrand. Met houten wiggen wordt het element op hoogte gesteld. Vervolgens wordt het aan de bovenzijde met een chemisch anker aan de betonrand op de combiwand bevestigd. Na verharding wordt het frame verwijderd en kunnen chemische ankers in de twee overige gaten aangebracht worden. Tot slot worden de elementen aan de onderzijde met beton aangestort.
De grootste panelen die toegepast zijn bij de A5 hadden een lengte van 6,41 meter en een gewicht van 4000 kilo. In het totaal is een oppervlak van 876 vierkante meter met volle-hoogte-panelen gerealiseerd en is circa 4063 vierkante meter gewapende grondelement type TerraClass aangebracht.
Build for Life