Nieuwbouw

Bouwsector ziet schadepost door criminaliteit stijgen

De bouwsector heeft in 2010 een schadepost van 118 miljoen euro geleden door diefstallen, inbraken, vernielingen en andere vormen van criminaliteit. Dit komt naar voren uit de Monitor Criminaliteit Bedrijfsleven die minister Teeven van justitie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het schadebedrag is 4 miljoen euro hoger dan in 2009, maar vergeleken met vijf jaar geleden is de schadepost ongewijzigd gebleven. De bouwsector had juist als doelstelling om de kosten als gevolg van criminaliteit met ten minste een kwart te verminderen. In het rapport wordt geen duidelijke oorzaak voor de toenemende schadepost gegeven. Wel blijkt dat lang niet elk bouwbedrijf zich tegen criminaliteit wapent: nog geen twee derde trof in 2010 preventieve maatregelen, meest in de vorm van een hek, extra sloten of een alarminstallatie. In totaal gaven de bouwers hier ruim 63 miljoen euro aan uit. De bereidheid om aangifte te doen is nauwelijks toegenomen, alleen na inbraak stappen bouwbedrijven sneller naar de politie dan vijf jaar geleden. Na een geweldsdelict volgt nog slechts in 15% van de gevallen aangifte, tegen 30% in 2004.

De bouw werd in 2010 geconfronteerd met circa 20.000 inbraken, 22.000 diefstallen en 15.000 vernielingen. Ten opzichte van voorgaande jaren daalde vooral het aantal diefstallen en vernielingen, maar namen andere vormen van criminaliteit sterk toe. In totaal kreeg 25% van alle bouwbedrijven met criminaliteit te maken.

Gebaseerd op: Cobouw