Algemeen

Bouwsector positief over aanpak jeugdwerkloosheid

De bouwsector is positief over de €50 miljoen die het kabinet extra uittrekt om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Bijna tweederde van de bouwprofessionals vindt het goed dat het kabinet extra geld uittrekt voor het door laten leren van jongeren op het MBO. Daarnaast is ongeveer de helft van de sector positief over het feit dat meer geld besteed gaat worden om jongeren aan het werk te krijgen. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat is uitgevoerd onder 416 professionals werkzaam in de bouw en installatie.

Het kabinet helpt de instroom van startende bouwvakkers een handje op weg
De jeugdwerkloosheid vanwege de economische crisis is een kwestie die voor bijna alle sectoren zorgwekkend is, zo ook voor de bouwsector. Een andere zorg voor de bouwsector is het toekomstige arbeidstekort als de economie zal aan trekken. In een onlangs verschenen artikel bleek al hoe de uitvoerende bouwpartijen dit tekort opgelost zien, namelijk door meer instroom van startende bouwvakkers en door herintreding van ervaren bouwvakkers. Om de instroom van starters te bevorderen en de jeugdwerkloosheid te bestrijden, trekt het kabinet in 2013 en 2014 €50 miljoen extra uit. Enerzijds (€25 miljoen) door jongeren aan werk te helpen en anderzijds (€25 miljoen) door jongeren op het MBO door te laten leren, zodat wanneer de economie aantrekt, er wel werk is voor deze starters.

Bouwsector is positief over aanpak van jeugdwerkloosheid door kabinet
De aanpak van het kabinet om de jeugdwerkloosheid te bestrijden, wordt door de bouwsector als positief ervaren. Bijna tweederde van de bouwprofessionals vindt het goed dat het kabinet €25 miljoen uittrekt voor het door laten leren van jongeren op het MBO. Wanneer zij klaar zijn met hun opleiding, zal er meer vraag zijn naar personeel en is er dus meer kans op werk. Daarnaast betekent langer doorleren ook meer kennis. Dit zal de kwaliteit van het geleverde werk goed doen. Het tekort aan kwalitatief goed personeel zal hierdoor dus ook aangepakt kunnen worden, aldus de bouwprofessionals. Ook de andere maatregel, waarbij €25 miljoen besteed gaat worden aan het begeleiden van jongeren naar werk, wordt door bijna de helft van de bouw positief gevonden. De jeugd is volgens hen namelijk de toekomst en moet daarom, als het kan, meteen aan het werk om de sector te leren kennen en ervaring op te doen. Eén op de vijf bouwprofessionals is niet positief over deze maatregel. Zij vinden dat er momenteel te weinig werk is. Zodra het geld op is, kunnen de jongeren niet meer aan het werk worden gehouden en zijn ze volgens de bouwprofessionals weer terug bij af.

Ook interessant


Build for Life