Nieuwbouw

Bouwsector kiest voor wintertijd

Bouwsector kiest voor wintertijd
Uit onderzoek van de Confederatie Bouw, waaraan 1418 bouwondernemingen hebben deelgenomen, blijkt dat 58 procent gewonnen is voor het permanent instellen van de wintertijd. Op die manier hoeven bouwbedrijven niet te lang te wachten om aan hun werkzaamheden met daglicht te kunnen beginnen. Dat is de belangrijkste motivatie voor de keuze voor permanent winteruur. In de sectoren die het meest met buitenwerkzaamheden te maken hebben, zoals burgerlijke bouwkunde en ruwbouw, zijn zelfs 7 op de 10 bouwondernemingen gewonnen voor permanente wintertijd. “Ons advies voor de federale regering is met andere woorden duidelijk. Onze Raad van Bestuur koos voor het instellen van de wintertijd het hele jaar door”, zegt Robert de Mûelenaere, Gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

De Europese Commissie heeft een voorstel klaar om de halfjaarlijkse overschakeling naar wintertijd (die later deze week in de nacht van 27 naar 28 oktober 2018 plaatsvindt) en zomertijd (eind maart) af te schaffen. EU-lidstaten zouden ervoor kunnen kiezen om heel het jaar door in winter- of in zomertijd te leven.

De federale regering heeft al laten weten dat zij de keuze zal maken o.a. rekening houdend met de economische gevolgen van de twee opties. De conclusies van een onderzoek waaraan 1418 bouwbedrijven hebben deelgenomen, zijn in ieder geval duidelijk: 58 procent van alle bouwbedrijven kiest voor een permanente wintertijd. Daardoor is het ’s morgens sneller dag, wat voor bouwbedrijven, die doorgaans heel vroeg aan hun werkzaamheden beginnen, veel beter uitkomt. Mocht men kiezen voor het permanent instellen van de zomertijd, zou het in volle winter pas klaar worden rond 10 uur ’s morgens.

Bouwbedrijven met veel buitenwerkzaamheden (ruwbouw, wegenbouw, …) zijn er nog meer van overtuigd dat het instellen van een permanente wintertijd de beste optie is: 71 procent van de bouwondernemingen uit deze subsectoren is daarvan voorstander. Ook opvallend: er is geen verschil tussen kleine en grote bouwbedrijven voor wat betreft de keuze voor wintertijd. In beide groepen is ei zo na 60 procent van de ondernemingen gewonnen voor de wintertijd.

Robert de Mûelenaere, Gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Het is de meest verstandige optie voor de bouw om voor het permanent instellen van de wintertijd te kiezen. Die keuze komt het best overeen met de modus operandi van de meeste bouwbedrijven. We merken trouwens dat bouwondernemingen die voor de zomertijd opteren dat vooral doen om extraprofessionele redenen, bijvoorbeeld om sociale activiteiten te vervullen. De Raad van Bestuur van de Confederatie Bouw heeft dan ook beslist om zich ten volle te scharen achter de keuze voor het permanent instellen van het winteruur. Dat was voor 1977 trouwens zo goed als altijd het geval in ons land.” De sectororganisatie hoopt evenwel dat er in heel Europa voor een zelfde standaardtijd wordt gekozen. Constant afwisselen van tijdzone binnen Europa zou te gek voor woorden zijn.

Ook interessant