Dossier Coronavirus / COVID-19

Bouwsector betreurt beperking van één persoon voor bezoek aan toonzalen

  BE   30 november 2020 Bron: Bouwunie
Bouwsector betreurt beperking van één persoon voor bezoek aan toonzalen
Showroom Wienerberger in Londerzeel voor de coronacrisis
Bouwunie, de belangenorganisatie van KMO’s en zelfstandigen in de bouw, reageert tevreden op de beslissing van het Overlegcomité om de winkels terug te openen. De beroepsvereniging betreurt wel de beperking dat koppels niet samen kunnen winkelen voor bepaalde producten en vraagt om deze mogelijkheid toe te voegen, desnoods op afspraak.


“Deze lockdown weegt extra zwaar op bouwbedrijven die ook een toonzaal of winkel hebben. Uit een recente bevraging blijkt dat de helft van hen minder opdrachten krijgt en 10 procent dreigt op korte termijn in financiële moeilijkheden te komen. Onze bedrijven kunnen nu terug, op een veilige manier, ondernemen”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens.

“Wel betreuren we de beperking dat er niet met twee personen kan gewinkeld worden. Een badkamer of keuken is geen paar schoenen of klein kerstcadeau. Koppels nemen deze beslissing meestal samen. We vragen dat voor bouw- en interieurproducten een bezoek per twee kan, desnoods op afspraak. Het zijn dikwijls voldoende ruime toonzalen waar zelden tegelijkertijd veel volk aanwezig is zoals in modewinkels of supermarkten.”

Bouwunie was lang vragende partij om particuliere verkoop weer mogelijk te maken in toonzalen. “Elke dag dat een toonzaal gesloten blijft, lopen ondernemers toekomstige opdrachten mis. 28 procent van de bedrijven met een toonzaal zegt klanten te verliezen aan bedrijven die wel open zijn zoals doe-het-zelfzaken of bedrijven die de regels niet te nauw nemen. De verkoop van badkamers, sanitair, schrijnwerkerij, interieur en afwerking kan nu terug op gang komen, en de slinkende orderboekjes kunnen hopelijk aangevuld worden”, besluit Jean-Pierre Waeytens.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo