Nieuwbouw

Bouwproductie stagneert in 2012

De Nederlandse bouwproductie stijgt dit jaar nog met 2,8 procent, maar groeit in 2012 niet meer. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van ING.
De bank verwacht dat volgend jaar 1,5 procent minder nieuwbouwwoningen worden opgeleverd. Voor 2011 wordt nog gerekend op een stijging van 3,7 procent.

De daling valt volgens ING terug te voeren op de verlaging van de overdrachtsbelasting. Hierdoor wordt het voor woningzoekenden financieel minder aantrekkelijk een nieuwbouwwoning te kopen. Ook door de slechtere economische vooruitzichten daalt de vraag naar nieuwe woningen.

Bedrijfspanden

De bouw van bedrijfspanden stijgt wel licht, maar dat zet volgens de bank geen zoden aan de dijk vanwege de hoge leegstand en doordat de vraag naar werkplekken afneemt.

De algehele bouwproductie komt volgens ING op een structureel lager niveau te liggen dan voor 2010, toen de productie met 11,6 procent afnam. ''Dit betekent dat er nog wel gesaneerd zal moeten worden'', aldus sectormanager Bouw Jan van der Doelen van ING.

Ook interessant