Nieuwbouw

ABN Amro is pessimistisch over woningbouw in 2011

ABN Amro is niet positief gestemd over de woningbouwsector in 2011. De rekenmeesters van ABN Amro zijn zelfs pessimistischer dan die van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Waar het EIB eerder 5% groei van de productie van nieuwbouwwoningen voorspelde, denkt ABN Amro dat de woningbouwproductie dit jaar nog met 2% zal wegzakken.

ABN Amro gaat er verder van uit dat de totale bouwproductie met 1% afneemt. Het EIB gaat er juist van uit dat er dit jaar 1% groei optreedt. Volgens onderzoeker Otto Schell van ABN Amro zijn zij wat pessimistischer dan het EIB, omdat ABN Amro er rekening mee houdt dat nieuwbouwwoningen kleiner en daardoor ook goedkoper worden. De productiewaarde neemt hierdoor af, waardoor er minder herstel is. Net als het EIB gaat ABN Amro wel uit van een kleine plus in het aantal woningen dat dit jaar wordt opgeleverd.

ABN Amro verwacht 60.000 woningen tegenover 58.000 vorig jaar. Het EIB verwacht 64.000 nieuwe woningen. Dat ABN Amro ook hier lager ligt met de verwachtingen, komt omdat de bank de voorspellingen doet onder meer op basis van de orderportefeuilles van architecten en bouwbedrijven.

Gebaseerd op: Cobouw