Architectuur

Bouwmeesters tegen sloop Amerikaanse ambassade

Rijksbouwmeester Mels Crouwel en vier van zijn voorgangers zijn tegen de sloop van de Amerikaanse ambassade in Den Haag. In de Haagsche Courant springen zij in de bres voor het gebouw aan het Korte Voorhout, dat in de jaren vijftig is ontworpen door Hongaars-Amerikaanse architect Marcel Breuer.

De Amerikanen blijven uiterlijk nog vijf jaar in het huidige ambassadegebouw zitten. Een nieuwe plek is nog volop punt van discussie. Maar binnen het Haagse stadhuis gaan stemmen op om na een verhuizing de huidige locatie te slopen. Burgemeester Deetman van Den Haag zei al dat de plek wordt " teruggegeven" aan de Hagenaars. De rijksbouwmeester is de belangrijkste adviseur van de regering op het gebied van architectuur en stedenbouw. Rijksbouwmeester Crouwel roept op eerst een onderzoek te laten verrichten alvorens er uitspraken over afbraak worden gedaan. “Want het is wel een Breuer”, aldus Crouwel.

Sloop ondenkbaar
De in Hongarije geboren Breuer (1902-1981) was architect en meubelontwerper. Hij was een van de eerste studenten van Bauhaus en had grote invloed op de moderne architectuur. Hij ontwierp in Nederland ook het gebouw van de Bijenkorf in Rotterdam. Crouwels voorganger, de Maastrichtse architect Jo Coenen, houdt een vurig pleidooi voor het gebouw. “Het is ondenkbaar dat je zo'n juweel sloopt. Het is een prachtig uit natuursteen gehouwen sculptuur.”

Bezinning
Oud-rijksbouwmeester Kees Rijnboutt vraagt eveneens om bezinning. “Natuurlijk is het een gebouw van zijn tijd, maar uit die tijd is het wel een topwerk. Dan moet je je wel vijf maal bedenken voordat je gaat slopen.” Frans van Gool, rijksbouwmeester in het begin van de jaren tachtig: “Als ze mij voor het vuurpeloton zetten, zou ik roepen: niet slopen!". Wytze Patijn, die de functie van 1995 tot 2000 bekleedde zegt: “Slopen is een knettergekke gedachte. Den Haag zou juist zuinig moeten zijn op zo'n topper.”

Voorbarig
Een woordvoerder van de gemeente Den Haag vindt het voorbarig om in te gaan op de meningen die de krant uit de monden van de (oud)-rijksbouwmeesters heeft opgetekend. “We moeten eerst maar afwachten tot de verhuizing een feit is. Daarna zie we wel weer verder.”