Vastgoed

Bouwen in België op één jaar tijd acht procent duurder

Bouwen in België op één jaar tijd acht procent duurder
Bouwen is in België het voorbije jaar flink duurder geworden. De bouwkosten stegen in Brussel met acht procent tegenover een jaar geleden. Daarmee is Brussel vandaag de 8ste duurste hoofdstad van Europa om in te bouwen. De hogere bouwkosten zijn vooral te wijten aan de verplichting om bijna-energieneutraal te bouwen, de inflatie, duurdere bouwmaterialen en hogere loonkosten. Dat blijkt uit de International Construction Costs Index 2021, een studie van het internationale advies- en ontwerpbureau Arcadis, die honderd wereldsteden vergelijkt. Wereldwijd klokt Brussel af op de 32ste plaats. Genève, Londen en Kopenhagen zijn de duurste steden om in te bouwen. De goedkoopste zijn de Indiase steden Mumbai, New Delhi en Bangalore.

Met zijn achtste plaats laat Brussel heel wat andere Europese hoofdsteden, zoals Berlijn (9), Amsterdam (11), Rome (12), Lissabon (18), Madrid (22) en Athene (25), achter zich. Op wereldschaal is Brussel in vergelijking met de vorige International Construction Costs Index gestegen van de 37ste naar de 32ste plaats in de rangschikking van duurste steden om in te bouwen. De stijging van 8 procent van de bouwkosten is een gemiddelde voor de ganse bouwsector, dus niet enkel voor bv. de sector van de woning- of appartementsbouw.

“Er zijn verschillende oorzaken voor deze stijging van de bouwkosten. De inflatie en de hogere materiaal- en loonkosten zijn enkele redenen, maar de grootste oorzaak is de invoering van verplichting om vanaf januari 2021 enkel nog bijna-energieneutraal te bouwen. Bouwheren hebben in 2020 immers niet gewacht op de inwerkingtreding van deze verplichting en hebben hun bouwplannen al aangepast aan de nieuwe wetgeving.”

Rik Menten, Director Buildings Arcadis België


Arcadis, marktleider in bouwkostenbeheer, verwacht ook niet dat de bouwkosten de komende jaren zullen dalen. Europa legt de lat immers hoog in de strijd tegen de opwarming van de aarde. De Europese klimaatdoelstellingen gaan uit van een vermindering van de C02-uitstoot met 55 procent tegen 2030. Dat is enkel mogelijk als we nog energiezuiniger en milieubewuster bouwen, met hoogtechnologische - en dus duurdere - bouwmaterialen. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft bovendien met PLAGE een bindend kader uitgewerkt dat zowel eigenaars als huurders van grote gebouwen verplicht om vooraf vastgelegde doelstellingen voor een lager energieverbruik te behalen.

Brussel blijft populair bij investeerders

Ondanks het feit dat Brussel een relatief dure stad is om in te bouwen heeft dit geen impact op de populariteit van Brussel bij buitenlandse investeerders.

“We noteerden in 2020 ondanks COVID-19 erg veel grote transacties op de Brusselse vastgoedmarkt. Ondanks hoge bouwkosten blijven de vastgoedprijzen in Brussel aantrekkelijk, vergeleken met de nabijgelegen Europese hoofdsteden. Door de aanwezigheid van de Europese instellingen wordt Brussel gezien als een interessant administratief centrum, zeker nu de Brexit een feit is. Investeerders kiezen ook resoluut voor toekomstgerichte, duurzame en aanpasbare gebouwen.”

Rik Menten, Director Buildings Arcadis België


Bouwen in België op één jaar tijd acht procent duurder

Duurzaamheid als motor van herstel

Net zoals vele andere sectoren heeft ook de Belgische bouwsector vorig jaar te lijden gehad onder COVID-19. Door de lockdowns, de strenge veiligheidsmaatregelen en de vertraagde aanvoer van bouwmaterialen door productieproblemen in sommige fabrieken noteerde de bouwsector in 2020 een daling van de activiteit met 3,8 procent.

“Duurzaamheid moet de motor worden van het herstel. Europa heeft een fors relancebeleid uitgewerkt en maakt 5,95 miljard euro vrij voor België. Vlaanderen doet er met zijn relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ nog een forse schep bovenop en investeert 1,2 miljard euro in duurzaamheid. Het gaat dan vooral om projecten rond waterstof en de renovatie en isolatie van (sociale) woningen en overheidsgebouwen. We moeten vooral ons gebouwenpatrimonium ingrijpend renoveren om de Europese klimaatdoelstellingen te halen. Onze gebouwen zijn vandaag immers verantwoordelijk voor 36 procent van de CO2-uitstoot en 40 procent van het energieverbruik.”

Rik Menten, Director Buildings Arcadis België


De bouwsector is traditioneel een conservatieve sector, maar ook hier is de digitalisering niet meer weg te denken. Werken in BIM, ontwerpen in digital twins, data analytics, artificiële intelligentie en virtual reality geven essentiële inzichten in het ontwerp, de kosten en het onderhoud van gebouwen.

De Arcadis International Construction Costs Index vergelijkt elk jaar honderd wereldsteden op het vlak van bouwkosten. Om de vergelijking te kunnen maken tussen de steden zijn de kosten geïndexeerd, waarbij Amsterdam geldt als 100. Naast de vergelijking tussen de steden levert het rapport ook wereldwijde inzichten in de bouwmarkt en aanbevelingen voor marktpartijen. In het rapport werden dit jaar ook een aantal nieuwe steden opgenomen, zoals Oslo, Wenen, Nice, Memphis, Ho Chi Minh en Kiev. Klik hier om het rapport te downloaden.

Bouwen in België op één jaar tijd acht procent duurder

Ook interessant