“Er zijn verschillende oorzaken voor deze stijging van de bouwkosten. De inflatie en de hogere materiaal- en loonkosten zijn enkele redenen, maar de grootste oorzaak is de invoering van verplichting om vanaf januari 2021 enkel nog bijna-energieneutraal te bouwen. Bouwheren hebben in 2020 immers niet gewacht op de inwerkingtreding van deze verplichting en hebben hun bouwplannen al aangepast aan de nieuwe wetgeving.”
Rik Menten, Director Buildings Arcadis België
“We noteerden in 2020 ondanks COVID-19 erg veel grote transacties op de Brusselse vastgoedmarkt. Ondanks hoge bouwkosten blijven de vastgoedprijzen in Brussel aantrekkelijk, vergeleken met de nabijgelegen Europese hoofdsteden. Door de aanwezigheid van de Europese instellingen wordt Brussel gezien als een interessant administratief centrum, zeker nu de Brexit een feit is. Investeerders kiezen ook resoluut voor toekomstgerichte, duurzame en aanpasbare gebouwen.”
Rik Menten, Director Buildings Arcadis België
“Duurzaamheid moet de motor worden van het herstel. Europa heeft een fors relancebeleid uitgewerkt en maakt 5,95 miljard euro vrij voor België. Vlaanderen doet er met zijn relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ nog een forse schep bovenop en investeert 1,2 miljard euro in duurzaamheid. Het gaat dan vooral om projecten rond waterstof en de renovatie en isolatie van (sociale) woningen en overheidsgebouwen. We moeten vooral ons gebouwenpatrimonium ingrijpend renoveren om de Europese klimaatdoelstellingen te halen. Onze gebouwen zijn vandaag immers verantwoordelijk voor 36 procent van de CO2-uitstoot en 40 procent van het energieverbruik.”
Rik Menten, Director Buildings Arcadis België