Nieuwbouw

Bouwbedrijven laten kansen op meer omzet liggen

Bouwbedrijven laten kansen liggen om nieuwe omzet te realiseren. Volgens Matthijs Hielkema, adviseur van The Bridge business innovators, komt dit doordat aannemers vaak vasthouden aan traditionele verdienmodellen. Een verdienmodel beschrijft de manier waarop een bedrijf inkomsten genereert en hoe de kostenstructuur is opgebouwd. Hierin veranderingen aanbrengen kan op diverse manieren. Bouwers zijn vaak bezig met technische innovaties, maar dit is niet wat Hielkema voor ogen staat.

`Veel aannemers zijn gedwongen af te zien van radicale innovaties door de recessie. Tegelijkertijd zie ik dat veel bouwbedrijven het ontginnen van andere potentiële verdienmodellen op de lange baan schuiven.` Bouwbedrijven kunnen tot slimme verdienmodellen komen door zich af te vragen wat hun klanten nu eigenlijk willen. Het antwoord op deze vraag moet daarna vertaald worden naar een bouwkundig concept en een slim verdienmodel, waarmee de waarde die aan een klant wordt geleverd, verzilverd wordt.

`Klanten willen steeds vaker liever voor resultaten of prestaties betalen, in plaats van voor geleverde inspanningen of het aantal arbeidsuren`, meent Hielkema. `Ze dwingen daarmee het bedrijfsleven om haar verdienmodel te veranderen.`

Gebaseerd op: Cobouw