Dossier Coronavirus / COVID-19

Bouw zet jaar in met valse start

  BE   7 januari 2021 Bron: Bouwunie
Bouw zet jaar in met valse start
Een derde van de bouwwerven zijn deze week niet of onvolledig kunnen opstarten. Dat blijkt uit een bevraging van Bouwunie bij 370 bouwbedrijven. De voornaamste reden is de nieuwe quarantainewetgeving voor werkkrachten en zelfstandigen die terugkeren uit een rode zone. Driekwart van de bedrijven verwacht in de loop van volgende week terug normaal te kunnen werken. Een vierde voorziet dat dit pas binnen twee weken of meer zal zijn, of geeft aan nog in het duister te tasten.

Sinds maandag zijn de bouwwerven terug opgestart, maar de bouw heeft een valste start genomen. Op 30 december besliste het Overlegcomité dat wie terugkeert uit een rode zone en daar langer dan 48 uur verbleef, verplicht in quarantaine moet bij aankomst in België. Deze laattijdige beslissing zorgt voor veel afwezigheden en planningsproblemen. Maar liefst 35 procent van de bevraagden heeft de werven niet of onvolledig kunnen opstarten. Vier op vijf haalt de quarantainewetgeving aan als belangrijkste reden.

Bouwunie heeft begrip voor de maatregelen, maar betreurt dat de laatste week nog de spelregels zijn veranderd. “Vlak voor Kerstmis werd beslist dat voor gedetacheerden een negatief testresultaat volstaat om aan de slag te gaan. We hadden daarom voor begin januari nog een testingcampagne op poten gezet, samen met Liantis, om de bouw vlot te kunnen laten opstarten. Deze campagne is uiteindelijk niet doorgegaan want op 30 december volgde de beslissing dat iedereen sowieso in quarantaine moet. Deze laattijdige aanpassingen, die konden vermeden worden, zijn een gebrek aan respect voor onze ondernemers in de bouw en zorgt voor onduidelijkheid en frustraties”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens.

In de bouw werken meer dan 50.000 gedetacheerde buitenlandse arbeiders en onderaannemers. Een aantal van hen keerde tijdens de eindejaarsperiode terug naar het eigen land en moet nu in quarantaine. Ook zijn er meer afwezigheden van eigen werknemers. De vertragingen kunnen oplopen tot meerdere weken.

“De bouw is een keten, er is sowieso sprake van een domino-effect”, aldus Jean-Pierre Waeytens. “Als er in een van de schakels iets misloopt, heeft dit gevolgen voor alle werken die moeten volgen. 77 procent verwacht hierdoor ook omzetverlies te zullen lijden. We roepen op tot soepelheid wat de uitvoeringstermijnen betreft en goed overleg tussen de aannemers en de opdrachtgever.”

Positief is dat driekwart van de bouwbedrijven verwacht om in de loop van volgende week terug normaal aan de slag te kunnen. “We blijven iedereen informeren en sensibiliseren om de veiligheidsmaatregelen op de werven correct op te volgen. Hopelijk kunnen we de volgende weken deze valse start snel terug inhalen”, besluit Jean-Pierre Waeytens.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo