Dossier Coronavirus / COVID-19

Bouwunie wil hulp overheid voor controle coronatest buitenlandse werknemers

  BE   22 december 2020 Bron: Bouwunie
Bouwunie wil hulp overheid voor controle coronatest buitenlandse werknemers
Afgelopen zondag werd het ministerieel besluit gepubliceerd dat de reisregels vastlegt voor wie werkt met buitenlanders. Concreet moeten Belgische werkgevers of gebruikers die buitenlandse werknemers of zelfstandigen inschakelen, zelf controleren of deze in het bezit zijn van een negatieve coronatest. De controle dient te gebeuren voorafgaand aan de aanvang van de werkzaamheden in BelgiŽ. Bij gebrek aan een negatieve test, mogen de werkzaamheden niet gestart worden en is een quarantaine verplicht totdat een negatief testresultaat kan voorgelegd worden. Bouwunie vraagt de regering om snel werk te maken van een duidelijk systeem om deze controle door de bouwbedrijven mogelijk te maken.

In de bouwsector werken meer dan 50.000 gedetacheerde buitenlandse arbeiders en onderaannemers. Een aantal van hen keert tijdens de eindejaarsperiode terug naar het eigen land. Wie vervolgens vanuit een rode zone terugkomt naar BelgiŽ, moet verplicht een negatieve coronatest van maximaal 48 uur oud kunnen voorleggen. De controle hierop gebeurt door de bouwbedrijven. ďHet belang van onze nationale gezondheid en veiligheid komt op de eerste plaats. De bouwbedrijven zijn zeker bereid om die controle te doen, maar dan moet er wel uniformiteit zijn wat de testdocumenten betreft. Zo niet dreigt er chaos en foute interpretatieĒ, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens.

De bouwsector werkt graag mee aan een correcte opvolging om het risico op besmettingen zo goed mogelijk te vermijden. ďDe veiligheid van onze werknemers en de volksgezondheid zijn prioritair. We hebben wel ernstige vragen over hoe de werkgevers in staat zullen zijn om de echtheid van al die buitenlandse tests te controleren, in verschillende talen en via verschillende types van documenten. Daarom pleiten we voor een uniform Europees coronatest¨formulier. In afwachting daarvan kijken we naar de Belgische overheid om typedocumenten te voorzien om de geldigheid van in het buitenland afgenomen tests en hun resultaat te kunnen controleren. Onze bouwbedrijven zijn van goede wil, maar aannemers zijn niet alle talen machtig en zijn geen dokters. Er moet een efficiŽnt systeem komen om al deze buitenlandse tests snel te controleren op correctheidĒ, aldus Jean-Pierre Waeytens.

Bouwunie vreest anders voor chaos en vertragingen binnen twee weken als de werven weer opstarten. ďWe zijn tevreden dat dit systeem van testing bestaat om terug snel en veilig te kunnen werken, maar door de grote diversiteit van de gedetacheerden wordt de controle door de werkgevers moeilijk om niet te zeggen quasi onmogelijk. Zonder een uniform controlesysteem dreigt het grote deel van de gedetacheerden alsnog in quarantaine te moeten. Bijgevolg zullen vele bouwwerven nog verdere vertraging oplopen. Uit een recente bevraging van Bouwunie blijkt dat 61 procent van de bouwbedrijven hun projecten vertraging zien oplopen door de coronacrisis

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo