Algemeen

Bouw New China Town onzeker

Het Amsterdamse New China Town staat op losse schroeven. De betrokken Chinese investeerders doen niet meer mee, zo blijkt uit bronnen binnen de Chinese gemeenschap.

Het project New China Town in Amsterdam kost zo’n 200 miljoen euro en is onderdeel van de grootschalige herstructurering van het Oosterdokseiland.

Naast Chinese investeerders steken Rabobank Vastgoed, woningbouwcorporatie Het Oosten en projectontwikkelaar MAB geld in New China Town. “Het grootste deel kun je met vreemd vermogen financieren,” legt T. Berntsen van Rabobank Vastgoed uit. Voor het externe geld wil hij in ieder geval één financier zoeken. Wie dat wordt, weet hij nog niet.
Volgens de Rabobank-man hebben de deelnemende partijen wel voldoende geld bij elkaar gelegd om de plannen te ontwikkelen en architecten aan het werk te zetten. Maar de begroting van de daadwerkelijke bouw zou nog niet helemaal rond zijn. Over de omvang van het nog binnen te halen bedrag wil Berntsen niets zeggen.
Het project, waarvan de bouw eind dit jaar zou moeten starten, loopt inmiddels fors achter op schema. Het voorlopig ontwerp had volgens het jaarverslag van woningbouwcorporatie Het Oosten in het voorjaar van 2002 moeten worden gepresenteerd. Maar volgens Berntsen staat de presentatie voor de komende maanden op de agenda.
Woordvoerder J. van Mechelen-Bakker van Het Oosten vertelt dat de plannen nog in de kinderschoenen staan. De instelling is bij het project betrokken voor de bouw van zo’n dertig woningen voor Chinese ouderen. In het complex is behalve voor huisvesting ook ruimte voor horeca, winkels en een hotel. Om ondernemers uit China van dienst te zijn met advies en zakelijke huisvesting wordt ook een ‘Network Facility Centre’ in het gebouw ondergebracht.

Financiering
De financiering van het project is gelijk verdeeld tussen MAB en het trio Rabobank Vastgoed, Het Oosten en de Chinese investeerders die binnen een commanditaire vennootschap de handen in één hebben geslagen. De cv heeft de verantwoordelijkheid voor de op te brengen 100 miljoen euro gelijk over het drietal verdeeld.
Het geld van de Chinese investeerders, zo’n 30 miljoen euro, zou door Amsterdamse landgenoten bij elkaar worden gezocht. Maar de fondsenwerving is vastgelopen en de betrokken zakenlieden doen volgens bronnen binnen de Chinese gemeenschap niet meer met het project mee.
Rabobank Vastgoed en Het Oosten zeggen nog steeds contact te hebben met de Chinezen. Volgens Berntsen wordt gezamenlijk gezocht naar huurders of kopers voor de kantoor- en horecaruimtes. Hij ontkent dat de zakenpartners uit het project zijn gestapt. Berntsen: “Wij hebben met de Chinese investeerders duidelijke afspraken.”
Build for Life