Nieuwbouw

Bouw Europees Octrooibureau in Rijswijk van start

Op 25 juni startte het Europees Octrooibureau (EOB) de bouw van het nieuwe hoofdkantoor in Rijswijk met een officiële eerstesteenlegging. Het nieuwe gebouw werd ontworpen door de Parijse architect Jean Nouvel en de Amsterdamse architect Diederik Dam. Het nieuwe pand is een benchmark als het gaat om duurzaamheid en biedt de EOB-medewerkers een flexibele werkomgeving van zo’n 80.000 m2. Tot de oplevering in 2017 is het een van de grootste kantoorbouwplaatsen in Nederland. Met een budget van ongeveer 205 miljoen euro, die het EOB volledig zelf financiert, is de nieuwbouw eveneens de grootste investering in Nederland door het EOB in zijn 40-jarige geschiedenis. Het nieuwe pand vervangt de bestaande, 86 meter hoge kantoortoren, die in 1972 in gebruik werd genomen.

EOB President Benoît Battistelli en Premier Mark Rutte legden gezamenlijk de eerste steen van het nieuwe hoofdgebouw, in aanwezigheid van Burgemeester van Rijswijk M.J. Bezuijen, Ton Vaags, voorzitter van het bouwconsortium New Main B.V. en architect Jean Nouvel.

"Het nieuwe hoofdgebouw is een architectonisch symbool dat onze niet aflatende betrokkenheid bij Nederland visueel weergeeft," aldus EOB President Benoît Battistelli tijdens de ceremonie. “Het is een gedurfd voorbeeld van moderne architectuur, dat de missie van het EOB uitdraagt om innovatie te bevorderen, en de plaats van het EOB in het hart van de innovatie in Europa krachtig illustreert.”

Bouw Europees Octrooibureau in Rijswijk van start

“Ons land heeft veel kennisintensieve bedrijven, past veelvuldig octrooien toe en heeft voordeel van een efficiënte Europese markt”, aldus Premier Rutte. “We zijn van de vierde plaats opgeklommen naar de derde plaats op de lijst van meest innovatieve Europese economieën en afgelopen jaar is het aantal Nederlandse aanvragen bij het Europees Octrooibureau 17% gestegen tot meer dan 7500.”

Sterke historische relatie EOB en Nederland

Het EOB heeft traditioneel een sterke relatie met Nederland. De voorganger van het Europees Octrooibureau, het International Patent Institute (Institut International des Brevets (IIB)), werd in 1947 opgericht als het eerste centrale inter-gouvernementele orgaan dat octrooi onderzoeks- en documentatiediensten aanbood binnen Europa. De integratie in het EOB in 1978 was een beslissende stap naar het succes van de nieuw opgerichte organisatie. De kennis en expertise van de 700 IIB medewerkers zijn onmisbaar geweest om de te komen tot de hoge kwaliteit van het octrooi proces dat Europese octrooien vandaag de dag kenmerkt.

Focus op duurzaamheid

De nieuwbouw is noodzakelijk omdat de huidige kantoortoren, die gebouwd werd tussen 1969 en 1972, het einde van zijn levensduur heeft bereikt. In het ontwerp van het nieuwe gebouw staat duurzaamheid centraal. De bouwers streven ernaar om milieueffecten te minimaliseren en tegelijkertijd een zeer gezond, veilig en comfortabel binnenklimaat te realiseren voor de medewerkers. Er wordt gewerkt volgens de criteria van het Nederlandse BREEAM-NL en Duitse BNB keurmerken.

EOB: grootste internationale organisatie in Nederland

Vandaag de dag is de EOB-vestiging in Rijswijk met zijn bijna 2.700 medewerkers – waarvan de meesten hooggekwalificeerde technici en wetenschappers zijn die op alle technologische gebieden patenten beoordelen – de grootste internationale organisatie in Nederland. Het kantoor herbergt tevens ‘s werelds grootste collectie literatuur over octrooien en technologie; bij elkaar zo’n 600 miljoen publicaties in meer dan 120 databases.

De bouw van een nieuw hoofdgebouw op de EOB-vestiging in Den Haag brengt nieuwe economische voordelen naar de regio. Met een bruto vloeroppervlak van meer dan 80.000 m2, is het een van de grootste kantoorbouwprojecten in Nederland. Men verwacht het totale project af te ronden in 2019, wanneer de oude kantoortoren zal worden gesloopt. Het nieuwe gebouw opent zijn deuren reeds in 2017 voor de medewerkers.

Bouw Europees Octrooibureau in Rijswijk van start

Een aanwinst voor de Nederlandse economie

Het Europees Octrooibureau draagt significant bij aan de Nederlandse economie, met name in de provincie Zuid-Holland. Onderzoek door Bureau Louter, uitgevoerd in opdracht van het Europees Octrooibureau, toonde aan dat de aanwezigheid van het Europees Octrooibureau in Den Haag 560 miljoen euro per jaar bijdraagt aan de Nederlandse economie en dat er meer dan 5500 banen worden gegenereerd. Als resultaat zijn 8,5% van alle banen in Rijswijk direct of indirect gerelateerd aan het Europees Octrooibureau.

Ook interessant