Algemeen

Bom over aluminium Corus barst

IJMUIDEN - Het conflict bij staalconcern Corus over de verkoop van de aluminiumdivisie heeft een climax bereikt. Corus Nederland, waar aluminium onder valt, heeft zich gisteravond uitgesproken tegen het afstoten van de winstgevende tak. De concerntop in Londen wil de verkoop doorzetten en spande gisteren een rechtszaak aan bij de Ondernemingskamer in Amsterdam. Die velt waarschijnlijk morgen een oordeel.

Vanwege het conflict wordt de presentatie van de jaarcijfers een dag verschoven naar vrijdag. In een persbericht maakt Corus alvast bekend dat het operationeel verlies over 2002 rond de 570 miljoen euro bedraagt, iets hoger dan in 2001. De economische omstandigheden nopen tot nieuwe reorganisaties bij de verliesgevende vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, aldus Corus. De Britse staalvakbonden dreigen met stakingen op de aankondiging van nieuwe saneringen.

De concernleiding in Londen maakte vorig jaar oktober bekend de aluminiumpoot - minus de smelterijen in Delfzijl en het Duitse Voerde - voor 750 miljoen euro te willen verkopen aan de Franse branchegenoot Pechiney. De opbrengst zou in de akelig lege Corus-kas moeten vloeien. Vanuit Corus Nederland kwam ferm verzet tegen het plan. De Centrale Ondernemingsraad (COR) van Corus Nederland is tegen evenals de raad van commissarissen, die een vetorecht heeft. Zij menen dat het geld moet worden geinvesteerd in Corus IJmuiden en in een nieuwe sanering van de Britse tak van het concern. Dat de Nederlandse raad van commissarissen de verkoop van de aluminiumtak definitief heeft afgewezen, is volgens de Londense top 'onverantwoordelijk en onredelijk'.

COR-voorzitter F. van Wieringen is verheugd dat Corus Nederland bij haar standpunt is gebleven. Hij meent dat de voorwaarden die de directie en raad van commissarissen stellen aan de verkoop van 'aluminium' voldoende garanties bieden voor de continuiteit van de Nederlandse activiteiten. De Nederlandse vakbonden reageren verheugd dat Corus Nederland niet instemt met de door de concernleiding voorgestelde verkoop van de aluminiumdivisie. Zonder uitzondering zijn de vakverenigingen blij dat de directie van het Nederlands deel van de staalonderneming en de raad van commissarissen niet zijn gezwicht onder de druk van de Londense Corus-top om dit wel te doen.
Build for Life