Vastgoed

Boekvoorstelling en studienamiddag 'Economie van de woningmarkt'

De afgelopen jaren is heel wat onderzoek gedaan naar de economische wetmatigheden die spelen op de woningmarkt. De onderzoekers van het Centrum Economische Studiën van de KU Leuven hebben de inzichten nu gebundeld in een bevattelijk boek met als sprekende titel 'De economie van de woningmarkt'. Het boek geeft een staalkaart van de belangrijkste vraag- en aanbodelementen voor diverse markten (koop, huur, nieuwbouw) en onderstreept het belang en de invloed van de hypotheekmarkt en de woonfiscaliteit, om vervolgens in te zoomen op de regionale dynamiek van markten en de waarde van woningkenmerken. De woningmarkt is een complexe, dynamische en regionale markt. Maar hoe lokaal is de woningmarkt eigenlijk? Welke marktmechanismen zijn eerder 'universeel' en welke elementen eerder ‘regiogebonden'?

De auteurs van het boek werken allen aan het Departement Economie van de KU Leuven o.l.v. prof. Dr. Erik Buyst. Roel Helgers en Frank Vastmans zijn direct verbonden aan het Steunpunt Wonen, Sven Damen en Geert Goeyvaerts indirect via de samenwerking binnen de vakgroep.
Het boek verschijnt binnenkort. U kan zich hier inschrijven indien u op de hoogte wenst te worden gebracht als het boek beschikbaar is.

STUDIENAMIDDAG

Tijdens de studienamiddag toetst Dr. Paul de Vries diverse elementen uit het boek aan de Nederlandse woningmarkt. Nederland-België: wat zijn de verschillen, wat zijn de gelijkenissen? Paul de Vries is momenteel werkzaam als senior-woningmarkteconoom bij Kennis en Economisch Onderzoek (KEO) bij Rabobank en is docent aan de Amsterdam School of Real Estate. Hiervoor werkte hij als wetenschappelijk onderzoeker bij het Onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft, en participeerde eveneens aan diverse onderzoeken binnen het Steunpunt Wonen.

Programma:
13u30 Ontvangst met koffie
14u00 Verwelkoming door Maarten Vanholle, adjunct-kabinetschef wonen Minister Homans
14u10 Voorstelling boek door auteurs
14u40 Woningmarkten, een vergelijking Nederland-België, Paul de Vries
15u25 Reflecties en kans tot vragen
15u40 Afsluitende receptie
Inkom is gratis, maar gelieve het registratieformulier in te vullen vóór 10 mei.

Ook interessant