Algemeen

Boekpresentatie 'Integraal Ontwerpen' op 23 september

Op dinsdag 23 september 2008 vanaf 16.00 uur wordt het boek Integraal Ontwerpen, een initiatief van Uneto-VNI, aan de bouwwereld gepresenteerd. Dit gebeurt in Media Plaza, Jaarbeurs Hal 6, Utrecht. Prof. dr. ir. Hennes de Ridder, hoogleraar integraal ontwerpen bij Civiele Techniek en Geowetenschappen aan de TU Delft, leidt een discussie over integraal ontwerpen.

Ir. Marcel Engels, voorzitter Uneto-VNI, gaat het boek uitreiken aan drs. Peter Jägers, directeur-generaal van de Rijksgebouwendienst, lid van de Regieraad en voorzitter van het Opdrachtgeversplatvorm. Diverse kopstukken uit de bouwwereld hebben aan deze uitgave meegewerkt en zijn ook bij de presentatie aanwezig. Zoals onder meer: Jeroen van Schooten, voorzitter van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA), Ed Nijpels, voorzitter van de ONRI en Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland. De boekpresentatie begint om 16.00 uur met een inloop-thee en wordt om 17.30 uur feestelijk afgesloten met een uitgebreide netwerkborrel. Belangstellenden kunnen zich kosteloos inschrijven op www.coproducties.nl.

Ideale methode

Integraal ontwerpen is de ideale methode om faalkosten te reduceren en oplossingen te creëren voor maatschappelijke vraagstukken op het gebied van zorg, vergrijzing, veiligheid, mobiliteit, comfort, energiebesparing en duurzame energie. Het is een ontwerpproces waarin de wensen van de klant centraal staan. Alle partijen in het bouwproces nemen op basis van gelijkwaardigheid en vanaf het prille begin deel aan dit ontwerpproces. Integraal ontwerpen vraagt om andere competenties van deelnemers aan bouwteams. Het vereist ook een andere manier van denken en werken binnen bedrijven in de bouwkolom. Ir. Marcel Engels, voorzitter Uneto-VNI, schrijft er in het voorwoord van Integraal Ondernemen het volgende over: ‘Met deze uitgave wil UNETO-VNI een lans breken voor het integraal ontwerpen. Door een actueel beeld te schetsen van het integraal ontwerpen in de Nederlandse bouwketen. Door alle bouwpartijen, inclusief de overheid, te bevragen over dit fenomeen. Door te inspireren en vanuit de praktijk de voordelen onder de aandacht te brengen, niet alleen voor de samenwerkende bouwpartijen, maar ook voor de eindgebruiker. Door tussen de regels door een keur aan tips en bouwstenen te geven om de traditionele manier van werken in de bouwkolom te doorbreken.'
Build for Life