Verbouwen

Blijf in je huis wonen tijdens een gedeeltelijke verbouwing

Blijf in je huis wonen tijdens een gedeeltelijke verbouwing
Als je voor een grondige renovatie van je woning staat, rijst automatisch de vraag of je er kunt blijven wonen tijdens de verbouwing. Er zijn meerdere redenen om toch in de woning te blijven. Vaak is er geen extra budget om tijdelijk ergens anders te gaan wonen. Bovendien is het soms handig om altijd dichtbij te zijn. Zo kan je op vrije momenten verder werken of kan je heel kort op de bal spelen als de aannemer vragen heeft. En je hoeft geen twee keer te verhuizen. Dat scheelt ook een hoop extra werk. Maar hoe ga je te werk als je in het huis blijft wonen?

Verbouwen in fases

Als je beslist om in de woning te blijven wonen, is het verstandig om in fases te verbouwen. Als het hele huis in puin ligt, kan je je nergens meer ontspannen. Hierdoor boet je enorm in aan levenskwaliteit. Een mogelijkheid is om per verdieping te werken. Zorg ervoor dat er steeds voldoende basisvoorzieningen zijn zoals een minimum aan sanitair comfort, een plaats om te ontspannen, een goede slaapplaats en een plaats waar kan gekookt en gegeten worden. Als de keuken verbouwd wordt, kan tijdelijk een fornuis op een andere plaats gebouwd worden. Maar als de verbouwing van de keuken niet al te lang duurt, kan een microgolfoven en een barbecue al soelaas bieden. Af en toe iets uithalen kan ook welkom zijn, omdat er op dat moment vaak niet veel tijd is om uitgebreid te koken.

Stof en kou afschermen

Hoe zorg je ervoor dat de leefruimtes nog leefbaar blijven? Het is namelijk zo dat het gedeelte in verbouwing vaak koud is en vol stof hangt. Om stof en kou buiten de leefruimtes te houden is een PVC strokengordijn een handige oplossing. Je kent dit vast wel van winkels waar het gebruikt wordt om de koeling te scheiden van de rest van de winkel. In een zwembad wordt het ook wel eens gebruikt waar je van binnen naar buiten kan zwemmen. Daar wordt het gebruikt om de koude buiten te houden zodat het in de ruimte van het binnenzwembad nog lekker warm blijft. Datzelfde systeem kan dus toegepast worden bij een verbouwing om stof en kou af te schermen. Het meest wordt het transparante strokengordijn toegepast.

Goede voorbereiding

Laten we voor de verandering eens eindigen met het begin. Een succesvolle verbouwing start namelijk bij een goede voorbereiding. Zorg ervoor dat je in de eerste plaats zelf goed weet wat je wilt. In de fase van de planning kan je je best ook al omringen met goede vakmensen die van aanpakken weten. Zijn hebben tonnen ervaring die ze heel graag me je delen. Maak zeker goede afspraken met alle betrokken partijen. Denk daarbij niet enkel aan de werken zelf, maar ook aan de dagen en uren dat er gewerkt mag worden. Bespreek ook of er een mobiel toilet voorzien moet worden. Zoals goede afspraken goede vrienden maken, zorgt het zeker ook voor een pak minder stress bij het verbouwen.
Denk eraan om de buren te verwittigen. Zij gaan immers ook hinder ondervinden van de werken. En als de werken afgelopen zijn, nodig je de buren uit voor een gezellige housewarming. Dat is voor hun, maar ook voor jezelf een fijne afsluiting van een vaak slopende periode.

Ook interessant