Interieur

Binnenkijken bij Ilse De Meulemeester

Ilse De Meulemeester (1972) werd het voorbije jaar door ziekte gedwongen het wat rustiger aan te doen. Nu die narigheid achter de rug is, probeert ze haar werkritme bewust wat lager te houden. "Ik wil nu vooral genieten van mijn nieuwe huis en een gezellig familieleven." Zo maakt Ilse tijd om te koken voor haar vriend Glenn Janssens (1975) en hun zoon Conrad (2002). "Voor het slapengaan, neem ik graag een duik in het buitenbad en ook studeren op de piano ontspant mij."

Meteen thuis

Tijdens haar verbeten strijd tegen lymfklierkanker kon Ilse, met veel moeite, de bouwwerken opvolgen. «Voor de verhuis moest ik forfait geven. Maar gelukkig sprongen heel wat mensen voor mij in de bres. Toen ik hier verder kwam genezen, overviel mij een gevoel van herkenning. Ik had immers op voorhand goed uitgetekend waar wat moest komen. Dit huis was dan ook meteen mijn thuis», lacht de binnenhuisinrichter en presentatrice van 'Huizenjacht' op VT4.

Favoriete plek

'Ilse De Meulemeester Interieur' realiseerde deze woning in nauwe samenwerking met architect Bart François en villabouwer Elbeko. De gevel is een toonbeeld van harmonie tussen oud en nieuw. Stro en gerecupereerde Engelse tegelpannen en bakstenen in kruisverband worden uitgespeeld tegen zwarte leien. Doorleefd hout contrasteert met vlekkeloos lakwerk in grijs en ecru. Binnen werkt Ilse ton sur ton. De meest opvallende combinatie is antraciet met chocolade. Het geheel dat de grandeur van weleer uitstraalt, krijgt daardoor een eigentijds accent. «Ik hou niet van schrille contrasten, ze brengen een interieur uit balans. En te veel kleurverschillen geraak je ook snel beu.» Bij de haard staan twee enorme zitbanken in zwart fluweel. «Regelmatig stofzuigen en verder is de boodschap: vlekken vermijden.»

De moderne kunst is van Armand en komt uit de galerij van Guy Pieters. Boven de haard prijkt een schilderij dat een jongeman met grootvaders wandelstok voorstelt. Een prachtig doek uit de 19de eeuw met sentimentele waarde. De slepende gordijnen hebben een brede boord met sierlijk passementwerk tussenin. Gapende uitsparingen maken de gedrapeerde stores speciaal. Op de dubbele loungeseat bij het raam heeft Ilse al veel tijd doorgebracht. Het is haar lievelingsplekje.

Alle ruimte benut
Het huis heeft een centraal sturingssysteem. Zo kan je tijdens het kokkerellen zien wie er aanbelt en met een simpele druk op de knop de poort openen. De keuken in inox en hout heeft een strak fornuis in retrostijl van La Cornue. De eetkamer werd opgevat als een oranjerie bij het overloopzwembad. Het doorgeefluik geeft uit in een voorraadkast die samen met de deur naar de keuken zorgt voor symmetrie. Hetzelfde principe vind je terug in de badkamer met schuifdeuren naar de inloopdouche en het toilet. Elke vierkante centimeter benutten, is nog zo'n dada van Ilse. Zo is de kelder een huis onder het huis: bijkeuken, grote frigo, wijnkelder, snookerzaal, fitnessroom en tv-kamer.

Bij het water lijkt een beeld van Folon weg te dromen. Het zwembad in grijze mozaïek integreert mooi in de natuur. Uit veiligheid voor Conrad is er een beloopbare overkapping. Muren houden de wind buiten en het overdekte terras is bijna het hele jaar in gebruik. In de tuin, een concept van tuinarchitect Jan Joris, nodigt een reusachtige hangmat van Royal Botania ook deze schitterende nazomer nog uit tot relaxen.

Majestueuze slaapkamer

Haar badkamer heeft Ilse laten uitvoeren in Emperador, een donkere marmer die warm oogt. Onderhoudsvriendelijke houten lamellen aan de vensters voorkomen inkijk en laten toch het licht binnenstromen. De dressing in kersenhout heeft een rijkelijke poef.

De slaapkamer vroeg om een majestueuze aanpak met parket in brede planken, hoge plinten en een gecapitonneerd hoofdeinde dat een rappel is van de poef. Wat we niet meer kunnen missen, zijn de linnenkokers die naar de wasplaats in de kelder leiden. Het is echt een gemak, hier slingeren nooit vuile kleren rond.


De logeerkamers op de bovenverdieping ademen die typische Long Island sfeer. Zelfs in de badkamer werd gewerkt met witgelakt hout. Voor de gasten zit de vakantiestemming er meteen goed in. Net zoals in de rest van de woning kun je ook hier muziek naar keuze opvragen en zijn de gordijnen elektrisch bedienbaar.

Meer info: www.ilsedemeulemeester.be.

Ook interessant