Nieuwbouw

Bijzonder kangoeroeproject op stapel in Almere Poort

In het Homeruskwartier in Almere Poort staat een bijzondere woontoren gepland: de Toren van Ophelia. Een uniek gebouw, want de woontoren zal als eerste toren in Nederland kangoeroewoningen bevatten. Extra bijzonder aan dit project is, dat de toekomstige bewoners zelf de indeling en afmetingen van hun woning kunnen bepalen. Net als alle andere bouwprojecten in het Homeruskwartier wordt ook de Toren van Ophelia gebouwd op basis van mede-opdrachtgeverschap. Op 18 september vindt een informatiebijeenkomst plaats voor geïnteresseerden.

Een kangoeroewoning is een dubbel huis waarvan de beide delen via een inpandige doorgang met elkaar zijn verbonden. Op deze manier kunnen personen of gezinnen samenwonen met iemand voor wie zij zorgen, ieder in zijn eigen huis en toch dicht bij elkaar. In de Toren van Ophelia komt een groot aantal van deze kangoeroewoningen.

Groeiende behoefte

In Nederland is een groeiende behoefte aan deze woonvorm. Het aantal verzorgers neemt toe door een zich terugtrekkende overheid. Vaak is het voor deze verzorgers te belastend om degene die zij verzorgen in huis te nemen. Arie van der Neut van HVDN Architecten: “Er is naar mogelijkheden gezocht om de zorgvraag op een goede manier in te vullen zonder dat de vrijheid en privacy van de zorgvrager, maar ook die van de verzorger, worden aangetast. Een kangoeroewoning blijkt voor alle partijen een prettige oplossing. De Toren van Ophelia voorziet dus zeker in een behoefte.”

Gezelligheid en dienstverlening

Degene die zorg nodig heeft kan langer zelfstandig blijven wonen en de verzorgers kunnen eenvoudiger zorg verlenen omdat ze dicht in de buurt zijn. Maar ook als geen sprake is van zorg kan een kangoeroewoning uitkomst bieden, zegt Tamar Steenbergen van projectontwikkelaar DeltaForte: “Je kunt ook met je moeder in een kangoeroewoning gaan wonen, of met vrienden. Gezelligheid speelt ook een rol, en wederzijdse dienstverlening. Je kunt boodschappen voor elkaar doen, of op de kinderen passen. En omdat ieder zijn eigen woning heeft, is de privacy toch gewaarborgd.”



Kopers en huurders bepalen mee

Bijzonder aan de Toren van Ophelia is dat alle woningen worden ontwikkeld op basis van mede-opdrachtgeverschap. De eerste kopers en huurders bepalen, samen met de ontwikkelaar, hoe hun eigen woning eruit komt te zien qua omvang en indeling. In het Homeruskwartier worden alle bouwprojecten op die manier uitgevoerd, maar voor kangoeroewoningen is dit een primeur.

Informatiebijeenkomst

Op 18 september vindt een informatiebijeenkomst plaats voor iedereen die is geïnteresseerd in een kangoeroewoning in de Toren van Ophelia. Tijdens deze bijeenkomst vertelt Tamar Steenbergen van Delta Forte uitgebreid over het fenomeen kangoeroewoningen. Arie van der Neut van HVDN Architecten vertelt meer over deze unieke woontoren in Almere Poort en het mede-opdrachtgeverschap. De bijeenkomst vindt plaats in restaurant De Kemphaan in Almere in natuurcentrum het Eksternest aan de Kemphaanstraat 1, van 19:30 tot 21:30 uur.