Vastgoed

Bijna 7 luxepanden per dag verkocht in Antwerpen

Bijna 7 luxepanden per dag verkocht in Antwerpen
Het aanhoudende thuiswerk en de inflatie hebben de verkoop van luxevastgoed (panden vanaf 500.000 euro) nog een flinke boost gegeven in de eerste zes maanden van het jaar. Zo zijn in Vlaanderen in die periode liefst 3.969 villa’s en appartementen in het hogere segment verkocht. In de provincie Antwerpen alleen al gaat het om 1.173 panden, of gemiddeld bijna 7 per dag. Zeker het Rivierenland blijkt populair, met 293 verkochte panden. De meeste kopers zijn veertigers, gemiddeld tellen ze 803.833 euro neer. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van Hillewaere Vastgoed, één van de grootste luxevastgoedspecialisten in Vlaanderen.

Precies 1.173 villa’s of luxeappartementen zijn er in de eerste helft van dit jaar verkocht in de provincie Antwerpen. Ofwel bijna zeven per dag, zo leren nieuwe cijfers van Statbel. Van dat aantal wisselden 130 woningen zelfs boven het miljoen euro van eigenaar.

“Steeds meer Vlamingen investeren opvallend meer in hun eigen woning. Een trend die al enkele jaren aan de gang is en nog een extra boost heeft gekregen in coronatijden. Dat zien we ook in de verkoop van luxevastgoed. Die heeft in de eerste jaarhelft nog een flinke duw in de rug gekregen door het aanhoudende thuiswerk én de inflatie. Daarnaast zijn er ook meer vermogende Nederlanders en Duitsers die hun zinnen zetten op de regio. Zij vinden hier doorgaans meer waar voor hun geld.”

Bart Van Delm, Algemeen Directeur Hillewaere Vastgoed


De populairste regio – om buiten de Metropool te vertoeven - is veruit het Rivierenland, met 293 verkochte luxepanden. In die regio bevinden zich onder andere Mechelen en Lier. Maar verder is deze waterrijke regio in het zuiden van de provincie, de enige plaats in Vlaanderen waar zoveel rivieren samenkomen. En laat die natuur nu net een troef zijn.

“De uitgestrekte gebieden in de natuur in het Rivierenland bieden veel potentieel voor wie op zoek is naar rust maar zich toch nog in de buurt van centrumsteden wil bevinden. Het is voor vele huizenjagers dan ook vaak een perfect compromis. We zien de voorbije maanden vele stedelingen uitwijken naar de rustigere regio’s.”

Bart Van Delm, Algemeen Directeur Hillewaere Vastgoed


Een luxewoning in het Rivierenland kost al snel 863.000 euro terwijl je in het Antwerpse Scheldeland ‘al’ voor 680.000 euro kan genieten als God in Frankrijk. Maar de duurste panden vind je vandaag nog steeds in de Voorkempen, waar ze al snel een kleine 900.000 euro kosten.

Opvallend bij deze luxepanden is het grote terrein dat er vaak bij hoort. Zo bedraagt de gemiddelde perceeloppervlakte maar liefst 2.802 vierkante meter, de Noorderkempen kennen de grootste terreinen met een gemiddelde oppervlakte van wel 4.632 vierkante meter, oftewel bijna een halve hectare. Ook de grootste huizen vind je in de Noorderkempen met een gemiddelde oppervlakte van 402 vierkante meter. Deze woningen hebben in de meeste gevallen vier slaapkamers en heel vaak twee badkamers.

Bijna 7 luxepanden per dag verkocht in Antwerpen

Binnen drie maanden een nieuwe eigenaar

Hoe lang een luxepand te koop staat in de provincie, is sterk afhankelijk van regio tot regio. In het Antwerpse Scheldeland is zo’n woning gemiddeld na één maand al verkocht, zo blijkt uit cijfers van Hillewaere. Maar als je naar de Noorderkempen kijkt, kan een woning vaak tot wel vier maanden te koop staan.

“Gemiddeld verandert een luxepand binnen de drie maanden van eigenaar. Maar in sommige delen van de provincie heb je nu eenmaal een veel groter aanbod van woningen in het duurdere segment. De Noorderkempen is daar een mooi voorbeeld van. Het aantal villa’s en luxeappartementen zijn daar niet op één hand te tellen. Dat maakt natuurlijk dat de huizenjagers meer keuze hebben en een pand niet telkens de deur uitvliegt bij een eerste bezoek.”

Bart Van Delm, Algemeen Directeur Hillewaere Vastgoed


Vooral veertigers

Huizen en appartementen van 500.000 euro of duurder zijn overduidelijk gegeerd bij Vlamingen tussen de 41 en 46 jaar. Vaak zijn de kopers getrouwd, hoger opgeleid en genieten zij van een zekere jobzekerheid.

“Deze groep heeft al een stuk van hun carrière achter de rug en heeft een job met een hoger inkomen. Ze hebben al wat reserve opgebouwd, sommigen onder hen erven en zo komt er plots extra geld vrij om te investeren in een kwalitatievere gezinswoning.”

Bart Van Delm, Algemeen Directeur Hillewaere Vastgoed


Bijna 7 luxepanden per dag verkocht in Antwerpen

Registratierechten

Bij Hillewaere verwachten ze dat luxevastgoed het ook volgend jaar goed zal blijven doen.

“Een belangrijke indicator daarvoor is het inflatiecijfer, dat blijft stijgen. Traditioneel brengen vele investeerders hun geld dan liever onder in activa. Een begrijpelijke reflex. Want Belgisch vastgoed heeft de reputatie erg waardevast te zijn. Op termijn valt ook de meerwaarde op die je mogelijk kan realiseren. Huurrendement is één zaak, maar het rendement bij verkoop is nog veel belangrijker.”

Bart Van Delm, Algemeen Directeur Hillewaere Vastgoed


Daarnaast verwachten de experts ook bij een deel van het doelpubliek een shift, door de nieuwe registratierechten die vanaf januari in voege treden. Zo betaal je straks nog maar 3 procent registratierechten voor een enige woning in plaats van de huidige 6 procent, maar wel 12 procent vanaf een tweede woning in plaats van de huidige 10 procent.

“De nieuwe registratierechten vanaf 1 januari 2022 zullen een aanzienlijk aantal huizenjagers met een hoger beschikbaar inkomen pushen om het vaker op één woning te houden. Die mag dan wel duurder en luxueuzer zijn. Bij een woning van pakweg 700.000 euro besparen ze, onder de nieuwe regelgeving, al snel 21.000 euro op de registratierechten. Bij een investeringspand van pakweg 300.000 euro betalen ze daarentegen plots 36.000 euro registratierechten.”

Bart Van Delm, Algemeen Directeur Hillewaere Vastgoed