Vastgoed

Bijna 5 procent meer woningen verkocht in 2002

Er zijn in ons land in 2002 85.560 meer huizen verkocht dan het jaar voordien, een stijging van 4,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. De prijzen van kleine en middelgrote woningen stegen met 8 procent. Dat maakte Philippe Janssens, afgevaardigd bestuurder van het adviesbureau Stadim bekend bij de voorstelling van het eerste Belgische vastgoedsalon voor de particulier, midden november op de Hippodroom van Bosvoorde.

Het is bekend dat Belgen het kopen van een woning verkiezen boven het huren. Uit cijfers van 2001 blijkt 68 procent van de huishoudens eigenaar te zijn van hun woonplaats. Die trend neemt nog toe. De vastgoedsector kent sinds enkele jaren een sterke opmars. In 2001 bedroeg de globale verkoop iets meer dan 16 miljard euro, een jaar later was dit al opgelopen tot bijna 20 miljard, merkt Janssens op.

Vooral de markt van de appartementen neemt een hoge vlucht. In 2002 werden 34.518 appartementen verkocht, of een stijging van meer dan vijf procent. Die tendens joeg de prijzen met 8,5 procent omhoog. Gemiddeld moet de koper in België 100.000 euro neertellen voor een appartement. De verkoop van de grond blijft daarentegen achteruit gaan en ook bij de villa's overtreft het aanbod de vraag.

Om de potentiële kopers en huurders nog beter te bereiken wordt van 15 tot en met 17 november op de hippodroom 'ImmoB' georganiseerd, het eerste Belgische vastgoedsalon voor de particulier. Wie uitkijkt naar een eigen woonst, kan daar dan de verschillende spelers van de particuliere vastgoedmarkt ontmoeten onder wie projectmakelaars, bouwmeesters en investeerders, handelaren in onroerend goed, bankinstellingen en openbare instellingen.

'Ons salon is complementair aan Batibouw. We zijn geen concurrenten', aldus Claude Orneel van ImmoB. Een vijftigtal exposanten zullen er aanwezig zijn, tweederde van hen komt uit Brussel en Brabant. Het salon verwacht 4 à 5.000 bezoekers te lokken.