Bijklussende ambtenaren extra oneerlijke concurrentie

  BE   10 augustus 2018 Bron: Bouwunie
Bijklussende ambtenaren extra oneerlijke concurrentie
Na de postbode, de brandweerman, de leraar en ander overheidspersoneel is er een nieuwe concurrent voor de kleine zelfstandige: de politiebeambte. De regering maakt het politiemensen gemakkelijker om bij te klussen. De wettekst daarover verschijnt eerstdaags in het Staatsblad, meldt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Zo goed als alles kan: schilderen, tuinaanneming, horeca, consultancy, Ö De politievakbond geeft aan dat er nu al politieambtenaren zijn die een uitzondering krijgen van hun korpschef en bijklussen, bijvoorbeeld als huisschilder.

ďDit getuigt van weinig respect voor de zelfstandige schilderĒ, zegt Jean-Pierre Waeytens, secretaris generaal van Bouwunie.

Dit is een nieuwe slag in het gezicht van de reguliere - en dus zwaar belaste - ondernemers in de betrokken sectoren. Onlangs voerde de regering nog de wet op het onbelast bijverdienen in.
Iedereen vindt het maar normaal dat onze bedrijven hoge lasten betalen om onze sociale zekerheid en welvaart te financieren. Maar tegelijk is het bon ton om diezelfde ondernemers te laten beconcurreren door mensen in diverse 'voordeelformules' die daarmee niets of nauwelijks afdragen aan de maatschappij. Een bijberoeper draagt minder risico, betaalt lagere bijdragen en kan terugvallen op de voordelen van zijn of haar hoofdberoep. Het bijberoep wordt heel vaak gebruikt als dekmantel voor het uitvoeren van zwartwerk.
ďHet bijberoep moet een tijdelijk statuut zijn, als springplank voor een volwaardig zelfstandigenstatuut,Ē aldus Jean-Pierre Waeytens.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo