Biggenruggen en hun toepassingen

17 januari 2022 Bron: Bouw & Wonen
Biggenruggen en hun toepassingen
Biggenruggen zijn betonelementen die normaal gesproken bij een wegafscheiding of een parkeerplek geplaatst worden. Met de biggenrug wordt een barrière gecreëerd bij een muur, weg of gevel. Zo kunnen de biggenruggen zo worden geplaatst dat de wielen van de auto tegen de betonnen blokken aankomen. De auto wordt hierdoor gestopt. Mogelijke schade door auto’s die te ver doorrijden wordt op deze manier voorkomen.

Betonnen biggenruggen

Hoewel biggenruggen standaard in het grijs geleverd worden, zijn de betonnen elementen verkrijgbaar in een groot aantal kleuren zoals geel, wit of een RAL-kleur naar wens. Er zijn bovendien drie soorten biggenruggen verkrijgbaar: met twee ronde zijdes, twee rechte zijdes en een ronde en een rechte zijde. De rechte zijdes kunnen eventueel aan elkaar bevestigd worden. Onze biggenruggen hebben standaard afmetingen van 1000 cm lang, 200 cm breed en 120 cm hoog. Het gewicht bedraagt zo’n 45 kg. De biggenruggen kunnen zowel op een bestaande ondergrond bevestigd worden als op straatwerk, asfalt of beton.

Lange levensduur en onderhoudsvriendelijk

Biggenruggen zijn in verhouding vrij goedkoop, hebben weinig onderhoud nodig en hebben een lange levensduur. Beton zal niet snel gaan verweren of rotten. Bij ons bent u er bovendien van verzekerd dat de betonnen varkensruggen zijn gemaakt van de beste kwaliteit beton. Naast de standaard kleuren (antraciet en grijsbeton) hebben wij ook biggenruggen in opvallende kleuren zoals geel en wit in ons assortiment. Deze kleuren zijn goed zichtbaar, zelfs als het regent of sneeuwt. U voorkomt hierdoor onveilige situaties in het verkeer.

Biggenruggen van milieubewust beton

Wij werken op een milieubewuste en duurzame wijze, mede door gebruik te maken van gecertificeerd gerecycled betongranulaat als toeslagmateriaal. Wij passen bovendien een CO2-arm bindmiddel toe en werken constant aan innovatieve oplossingen om de C02-problematiek terug te dringen. Wij kunnen u hierdoor verzekeren dat beton een milieubewuste, duurzame, ecologische én economische oplossing is.

De betonsamenstelling die wij hanteren is een CEMIII/A cement met een betonsterkteklasse van C45/55 en een milieuklasse van XC4/XD3/F4. Het betonmengsel dat toegepast wordt bevat meer dan 50% gemalen en vrij granuleerde hoogovensvlak. Het beton is hierdoor milieu ontlastend. De CO2-uitstoot wordt in vergelijking met een standaard cement betonmengel met meer dan de helft verminderd. Ons betonproduct voldoet hierdoor aan de hoogste duurzaamheidseisen en is goed bestand tegen chloriden, alkaliën en sulfaten. Tot slot voegen wij sinds 2018 zo’n 20% betongranulaat (gerecycled beton) toe als grindvervanging. Dit heeft uiteraard geen invloed op de kwaliteit van ons beton.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo