Bevragingsbundel 4 – Gronden Kattendijkdok Westkaai - Project²

Bron: Gemeentelijk Havenbedrijf
Promotor
Project ² nv (Antwerpen) werkt samen met ELD Partnership (Antwerpen), een multidisciplinair Architecten-, Ingenieurs- en Project Managers kantoor (45 leden) gespecialiseerd in grote projecten (architectuur, bouwtechniek, engineering)

Ontwerper
Het ontwerpvoorstel is een samenwerking van drie internationaal gerenomeerde architectenbureaus, nl. David Chipperfield Architects (Londen), Diener & Diener (Basel) en Gigon/Guyer (Zürich). Elk architectenkantoor staat voor design en kwaliteit met zeer hoge afwerkingsgraad. Hun ervaring en technische kennis is herhaaldelijk bewezen in talrijke wereldsteden. Voor de buitenruimte wordt Wirtz (Antwerpen, België) als ontwerper voorgesteld.

Uitvoerder
De uitvoerders is een tijdelijke vereniging tussen CEI-construct (Brussel) en De Meyer (Drongen), twee grote Belgische aannemers.

Concept
Project² koos bewust voor meerdere ontwerpers zodat uniformiteit wordt vermeden. Op die manier wordt er gestreefd naar ‘homogene diversiteit’. Wel hebben zij het belangrijk geacht om één homogeen en rustig geheel te creëren door architecten te vragen die één gelijkaardige hedendaagse architecturale taal spreken.
Uit de voorliggende schetsen kan gesteld worden dat bij de vijf torengebouwen met een beton(skelet)structuur wordt gebouwd, ingevuld door metselwerk en veel glas in diverse afwerkingsvormen, tinten en graden van transparantie. De torengebouwen hebben een maximale hoogte van 50m en een oppervlakte, variërend tussen de 400 en 600 m², in overeenstemming met het Masterplan. Dragende muren worden tot een minimum herleid, wat in een maximale flexibiliteit qua indeling resulteert (Chipperfield). Het veelzijdige karakter van de buurt wordt vertaald in het eerste torengebouw: de opeengestapelde individuele gebouwen ontwikkelen zich verticaal en vormen een verzameling van leefeenheden (Diener&Diener). De globale veel-lagige huid is erg gevarieerd door de verschillende dieptes, de individuele positie van de panelen en de verschillende weerspiegelingen van de omgeving in de glazen oppervlaktes (Gigon&Guyer). De vijf torengebouwen zijn uitsluitend appartementen, hoofdzakelijk residentieel.
Project² heeft ook veel aandacht en zorg besteed aan het ontwerp van de site zelf. In die optiek willen zij ook een promenade naast het water creëren met een breedte van 25m.

Financieel bod
9.984.000 euro
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo