Algemeen

Betonsector extra in de gaten gehouden

De Arbeidsinspectie gaat volgend jaar fabrikanten van betonmortel en betonproducten extra controleren. Ook dakdekkers, schildersbedrijven en stratenmakers komen aan de beurt. Dat blijkt uit het jaarplan van de Arbeidsinspectie, dat gisteren is gepubliceerd. De dienst kijkt in de betonsector vooral naar de blootstelling van werknemers aan onder meer kwartsstof en geluid. Ook krijgt de fysieke belasting en de veiligheid in zijn algemeenheid aandacht.

Tijdens inspectierondes in 2000 en 2001 bleek dat de arbeidsomstandigheden in de betonindustrie te wensen over laten. In 70 tot 90 procent van de gecontroleerde bedrijven constateerde de Arbeidsinspectie misstanden.
Dakdekkers en bouwers van dakconstructies worden gecontroleerd op valgevaar en brandgevaar. Ook letten inspecteurs erop of bedrijven maatregelen hebben getroffen om in geval van nood de schade te beperken en tijdig weg te komen.
De Arbeidsinspectie maakte eerder dit jaar al bekend dat de stratenmaker in 2008 bezoek zullen krijgen. Bij de controles kijken inspecteurs naar de fysieke belasting en blootstelling aan kwarts bij het zagen van stenen. Bij de controles in de schilderssector zal het juiste gebruik van oplosmiddelhoudende verf centraal staan.
De controles in de vier specifieke branches staan los van de reguliere inspecties in de bouwsector. Die gaan volgend jaar onverminderd voort. De Arbeidsinspectie verwacht in 2008 ongeveer vijfhonderd bouwzaken te behandelen.

Prioriteit
De inspectiedienst heeft voor volgend jaar de bouw, de industrie, afvalbranche en sociale werkvoorziening tot prioriteit verheven. Vooral omdat de arbo-risico’s er het grootst zijn en de wettelijke regels het vaakst worden overtreden. De sectoren worden dan ook scherp in de gaten gehouden.
Voor minder gevaarlijke branches geldt dat zij juist minder controles hoeven te verwachten van de Arbeidsinspectie. “De komende jaren zullen we hard zijn waar het moet en zacht waar het kan”, aldus een woordvoerder.
Build for Life