Architectuur

Beton wordt ‘zacht’ als architecten ermee gaan stoeien

Het ziet eruit als een oversized soort ribkarton, maar is bij nadere beschouwing een serieus vormexperiment in beton. Eén uit een serie van 24.

Vorig jaar zijn jonge architecten op verzoek van de prefab betonindustrie aan het stoeien geweest met betonmortel. Het bijzondere resultaat is tijdens Geveltotaal in Rotterdam te zien in de expositie Prefab Concrete. Een voorbeschouwing.

“Beton wordt vaak ervaren als grijs, hard en koud”, zegt ir. Ron Huijben van het aan Hurks Beton gelieerde Delphi Engineering. “Vandaar dat we in een tweetal workshops, elk met circa 15 architecten, steeds een dag lang zijn gaan kijken hoe we het als het ware ‘zacht’ kunnen maken.
Architecten zijn vaak op zoek naar expressies in de zin van transparant, verweerd, kleurig, extreem dun enzovoort. Ze kregen die dag alle ruimte om, in samenspraak met deskundigen uit de prefab beton-productie, hun ideëen vorm te geven op basis van de bekende combinatie van zand, cement en grind.”
Het resultaat van al dat architectonisch stoeien zijn 24 bijzondere oplossingen in beton, waarvan sommige er om vragen om verder te worden ontwikkeld. De voorbeelden daarvan dragen werknamen als behangbeton, glasbeton of tecto-crete.
Behangbeton staat wellicht het meest dicht bij de oorspronkelijke gedachte achter de case-studies.
Huijben had namelijk voor de BFBN (de fabrikanten van betonproducten) en in samenwerking met workshop-organisatiebureau Bakker een tweetal voorlichtingsprojecten gedaan met welluidende titels als ‘Blits-beton’ en ‘Beton als behang’.
Bij de Prefab Beton Casestudies zijn, naast Hurks Beton en de BFBN ook de Betonvereniging, ENCI en BNA betrokken, alsmede producenten Oosthoek/Kemper en De Veluwe.

Kookcursus
Belangrijk doel voor de betonindustrie is het overtuigen van architecten om beton vaker in de gevel toe te passen. Maar de traditionele benaderingswijze, met mailings en voordrachten, was niet echt succesvol.
De creatieve workshops bleken uiteindelijk een schot in de roos. De veelal jonge architecten konden zelf een idee inleveren. In workshopverband werd dan getracht om het op te werken tot iets ‘bruikbaars’.
Huijben: “Alles moet daarbij kunnen, er wordt in principe nergens nee tegen gezegd.” Belangrijk voor het succes van de workshops is de totale loskoppeling van bestaande projecten. “Er wordt de deelnemers geen praktische beperkingen opgelegd. In dat opzicht lijkt het ook op een kookcursus. Gewoon maken wat je lekker vindt met de ingrediënten die voorhanden zijn”, aldus Huijben.