Algemeen

Beter een goede buur dan een verre vriend

Contacten met buurtbewoners worden nog steeds belangrijk gevonden. Eén van de initiatieven die hierop inspeelt is het meergeneratie-woonproject ‘Vicinity Village’. Dit initiatief biedt mensen die daar behoefte aan hebben, de mogelijkheid in elkaars nabijheid te wonen. USP Marketing Consultancy heeft onderzocht hoeveel behoefte aan burencontact er eigenlijk bestaat? Op welke wijze helpen buurtbewoners elkaar en gebeurt dit in hun ogen in voldoende mate? Bestaan er verschillen tussen de uiteenlopende leeftijdscategorieën en tussen stedelingen en plattelanders? Tevens is de vraag voorgelegd het ‘Vicinity Village’ concept te beoordelen.

Hoeveelheid contact met buurtbewoners
Ruim de helft van de Nederlanders geeft aan contact te hebben met een beperkt aantal van zijn of haar buurtbewoners, terwijl bijna een derde contact heeft met een redelijk groot aantal van zijn of haar buurtgenoten. De tevredenheid met het bestaande aantal contacten is vrij groot. 68% geeft aan de huidige mate van contact voldoende te vinden, terwijl een kwart aangeeft contact te willen met meer buurtbewoners. Jongeren hebben over het algemeen met minder buurtbewoners contact, maar de verschillen met de overige leeftijdsgroepen zijn niet erg groot. Gelet op de mate van stedelijkheid valt op dat bewoners in het centrum van een dorp contact hebben met meer buurtbewoners dan bijvoorbeeld stedelingen. De meest voorkomende vorm van contact is het maken van een praatje en het elkaar groeten. De behoefte aan het meest intensieve contact bestaat in de leeftijdsklasse 35 tot 55 jaar.

Participatie buurtbewoners
Ruim de helft van de Nederlanders geeft aan hulp te ontvangen van buurtbewoners. Dit percentage ligt hoger onder ouderen (tweederde), dan onder jongeren (41%). De meest voorkomende vorm van hulp betreft kleine klusjes als planten water geven. Een groter deel van de Nederlanders geeft aan buurtbewoners van hulp te voorzien (61%). Ook hier geldt een toenemende bereidheid naarmate de leeftijd vordert. 72% van de 65-plussers geeft aan op dit moment hulp te bieden aan buurtbewoners, tegenover 44% van de Nederlanders beneden 35 jaar.

Samenlevingsvorm voor jong en oud (‘Vicinity Village’)
Een buurt waarin contact met en participatie tussen buurtbewoners van jong tot oud op een bewuste wijze is doorgevoerd wordt door 13% van de Nederlanders als serieuze optie gezien om zich te vestigen. Meest genoemde voordelen van een dergelijk concept zijn de mogelijkheden voor ouderen om langer zelfstandig te blijven wonen en het hebben van onderlinge contact. Opvallend is het feit dat de belangstelling binnen de verschillende leeftijdsgroepen, alsmede de mate van stedelijkheid weinig van elkaar verschilt.

Ook interessant


Build for Life