Duurzaam Bouwen

Bereken de kostprijs en rendement van een fotovoltaïsche installatie

De regionalisering van de steunmaatregelen op het vlak van energiebesparing en hernieuwbare energie zorgde de laatste maanden voor heel wat beroering. Het wegvallen van een aantal federale subsidies zorgde er onder meer in het geval van de fotovoltaïsche systemen voor dat heel wat consumenten met vragen bleven zitten. Het bedrijf Schüco – dat wereldwijd oplossingen voor zonne-energiesystemen evenals voor ramen, deuren en gevels ontwikkelt – wil een einde maken aan de bestaande onduidelijkheid. Het lanceerde daarom ‘Green Now’, een unieke en heel intuïtieve online configurator die de kostprijs, besparingen én het rendement van fotovoltaïsche installaties berekent en daarbij rekening houdt met de unieke situatie van elke consument: zonuren in de regio, dakvorm, afmetingen, oriëntatie, hellingshoek, dakvensters ....

Deze innovatieve configurator biedt zo het antwoord op een aantal fundamentele vragen: welk rendement levert een investering in zonnepanelen binnen het vernieuwde en geregionaliseerde premielandschap op? In welke mate is de aankooprijs van een dergelijk systeem goedkoper geworden, en wat is daarvan de invloed op de rentabiliteit? De kracht van het ‘Green Now’ systeem is dat het toelaat om op een eenvoudige en overzichtelijke wijze een eerste kostenindicatie voor een eigen fotovoltaïsche installatie te verkrijgen, maar ook om de geschatte opbrengst van het systeem te berekenen, en dat binnen enkele minuten!

Hoe werkt dit precies? Eerst surft men naar de ‘Green Now’ website van Schüco: www.schueco.be/green. Daarna voegt men de postcode in. Afhankelijk van de locatie houdt de configurator automatisch rekening met de toepasselijke wetgeving, en met het gemiddeld aantal zonuren per jaar dat in deze regio wordt gemeten. Daarna voert men de vorm, de grootte, de oriëntatie en de hellingshoek van het dak in. Ten slotte kan het aantal panelen op het legplan aangepast worden, in het geval er dakvensters of schoorstenen zijn.

Met al deze gegevens wordt het geïnstalleerd vermogen van de installatie berekend, net als een prognose van de jaarlijks geproduceerde stroom. Op deze basis kan de opbrengst worden berekend, die het gevolg is van de kostenbesparingen op de energiefactuur én van de groenestroomcertificaten. De berekening kan zowel bij constante stroomprijzen als bij jaarlijkse stroomprijsstijgingen van 5% worden gemaakt.

Op deze manier kan Schüco heel wat vragen beantwoorden. De gebruiker krijgt eveneens de mogelijkheid om bijkomende informatie en een gepersonaliseerde offerte aan te vragen.