Algemeen

Belle van Zuylen-toren zichtbaar in Groene Hart

De geplande Belle van Zuylen-toren zal bij goed weer zichtbaar zijn in een zeer groot deel van het open gebied van het Groene Hart. Dat blijkt uit de studie 'De zichtbaarheid van de Belle van Zuylen-toren' van het Ruimtelijk Planbureau, die vandaag is gepubliceerd. De toren is met een hoogte van 262 meter de beoogde blikvanger van de Utrechtse Vinexwijk Leidsche Rijn.

In theorie is de toren op een afstand van 62 kilometer te zien. In de praktijk zal de maximale zichtafstand, zelfs in het relatief open landschap van het Groene Hart, niet groter zijn dan 30 tot 35 kilometer, aldus het RPB.

Door de aanwezigheid van 'zichtbarrières', zoals stedelijke bebouwing, is de toren daarbinnen plaatselijk soms zelfs onzichtbaar. Ook zullen minder goede weersomstandigheden de zichtbaarheid van de toren in de praktijk sterk beperken.

In de studie is het planbureau nagegaan wat de invloed is van (zeer) hoge gebouwen op het omliggende landschap. Daarmee geeft de studie enkele belangrijke aanwijzingen voor de te verwachten visuele impact van de Belle van Zuylen-toren.

De visuele impact speelt bij zowel voor- als tegenstanders van de toren een rol. Zo roemen voorstanders onder meer de gedurfde hoogte van het gebouw, de ruimtebesparing en zijn functie als 'landmark' voor de stad Utrecht. Tegenstanders stellen vragen bij de horizonvervuiling ten gevolge van de zichtbaarheid van de toren vanuit met name het Groene Hart.

De onderzoekers hebben de zichtbaarheid van de Belle van Zuylen-toren ook vergeleken met andere hoge torens die zichtbaar zijn vanuit het Groene Hart, zoals de Utrechtse Domtoren, het Nationale Nederlanden-gebouw in Rotterdam en de Gerbrandytoren (zendmast) in IJsselstein.

De Belle van Zuylen-toren blijkt bij gelijke afstand duidelijk de grootste impact aan de horizon te hebben. Opvallend is verder dat, terwijl de toren vanuit een groot deel van het Groene Hart goed zichtbaar zal zijn, de zichtbaarheid vanuit de bos- en heuvelrijke gebieden ten oosten van de stad Utrecht vrijwel nihil is.

De onderzoekers constateren ook dat de toren, onder goede weersomstandigheden, vanaf de snelwegen richting Utrecht al te zien is vanaf bijvoorbeeld Amsterdam (A2), Gorinchem (A27) en Gouda (A12). Vanaf deze snelwegen zal de toren dus zeker zijn functie als 'landmark' voor Utrecht vervullen.

Bekijk het pdf rapport van het onderzoek: klik hier

Ook interessant


Build for Life